Биткойн очаква нов скок, Байден обмисля нови стимули от 3 трилиона долара

Инвеститорите в Биткойн, които искат да спечелят от президентството на Джо Байдън, получиха нова бича актуализация от овалния кабинет: пакет от държавни стимули за 3 трилиона долара.

Според два източника в Белия дом, г-н Байдън обмисля план с най-добрите си съветници да засили инфраструктурата, чистата енергетика, грижите за децата и образованието с нов стимул. Допълнителната фискална подкрепа, която следва помощта за борба с последствията от коронавируса от 1,9 трилиона долара на американския президент, ще се справи със структурните недостатъци, засягащи американската икономика.

„Облекчението излиза на дневен ред благодарение на американския спасителен план, а @POTUS [президентът] е фокусиран върху изграждането на икономиката ни по-добре и идеите, за които той говори по пътя на кампанията, от инвестиции в инфраструктура до грижи до осигуряване на данъчният кодекс възнаграждава работата, а не богатството“, каза Джен Псаки, прессекретар на Белия дом, в Twitter в понеделник.

„[Неговият] фокус ще бъде върху работните места и подобряването на живота на американците“, добави тя. „Той обмисля редица опции, обхват и размери на плановете и ще ги обсъди със своя политически екип в следващите дни. И все пак спекулациите са преждевременни, тъй като @POTUS не планира да дава допълнителни подробности тази седмица.“

Идва ли нов бум на Биткойн?

Паричните инжекции, съчетани с продължаващото парично предлагане от Федералния резерв, се очаква да увеличат инфлацията, вдигайки привлекателността за хеджиране в активи като Биткойн.

Може да се появят и още попътни ветрове за криптовалутата, тъй като централната банка на САЩ остава ангажирана да толерира инфлацията над 2 процента, което означава, че няма да въведе никакви повишения на лихвените проценти, за да я ограничи. Федералният резерв поддържа референтни лихвени проценти по заемите близо до нулата и иска да ги запази непокътнати до 2024 г. Биткойн се справя добре в среда с ултра ниски лихви, тъй като притиска долара по-ниско.

Bitcoin, cryptocurrency, BTCUSD, BTCUSDT
Биткойнът нарасна от $ 3,858 през март 2020 г. до $ 61,778 през март 2021 г. Източник: BTCUSD на TradingView.com

Например индексът на щатския долар, барометър за измерване на силата на зелената валута спрямо най-високите чуждестранни валути, намаля с повече от 12 процента спрямо върха си през март 2020 г., след като Фед стартира своята супер ниска лихва. През същия период курсът на Биткойн спрямо долара се повиши с над 1500 процента.

СЛЕДОВАТЕЛНО…

…ако доларът падне, американските акции, купувани и продавани във валута, биха стрували по-малко за чуждестранните инвеститори. Предприятията с масивни купчини пари също ще се сблъскат със спад в стойността на своите баланси. Биткойнът може да се появи като застрахователен актив за субекти, които искат да компенсират риска от обезценяване на долара.

federal reserve, US debt-to-gdp
Федерален дълг: Общият публичен дълг като процент от брутния вътрешен продукт. Източник: FRED

След като спечели решаваща надпревара в Сената, г-н Байдън, лидер на демократите, сега контролира както Камарата, така и Сената.

Как да купя Биткойн?

Това трябва да му позволи да преследва агресивни планове за разходи, въпреки потенциалната съпротива от страна на републиканците. Президентът частично иска да финансира пакетите чрез повишаване на корпоративните данъци от 21 процента на 28 процента и индивидуалните данъци върху американците с годишен доход над 400 000 долара.

Съотношението между BTC/USD и индекса на щатския долар е -0,3, според Coin Metrics. Това показва обратна връзка между двата инструмента.

Източник

Leave a Reply