Биткойн за първи път достигна $ 31K час след пробива на $ 30K

Цената на Биткойн (BTC) пресече границата от $ 31 000 за първи път малко повече от час, след като отвя съпротивата при нива от $ 30 000, и започна 2021 г. по забележителен начин след невероятната 2020-та година за водещата криптовалута.

Цената на Биткойн прескочи границата от 30 000 долара – нещо, което тя се бореше да направи през последните няколко дни, след което полетя още по-нагоре. Сякаш цялата съпротива беше премахната, и беше достигнат нов рекорд от 31 509,08 долара, преди да падне обратно до 31 079,99 долара с ръст от 5.44% през последните 24 часа.

Всичко това идва след като криптовалутата се повиши с повече от 300% през 2020 г. и почти 50% печалба само през декември. Движението на цената на Биткойн изглежда като камък, набиращ скорост при падането си, само че в обратната посока.

За тези, които предпочитат цифрите пред процентите: На 30 ноември биткойнът достигна почти тригодишен връх от 19 793 долара. Към края на 31 декември криптовалутата се е повишила с около 10 000 долара.

И разбира се пазарната стойност на биткойните също скочи, надминавайки много от най-известните компании в света. С пазарна стойност от 569,1 милиарда долара, BTC сега е по-ценна от всички, освен девет публично търгувани компании, като се намира между Alibaba с 648,3 милиарда долара и Berkshire Hathaway с 543,7 милиарда долара.

Любителите на биткойните вероятно ще са доволни от задминаването на Berkshire – събитие, което се случи миналата седмица, тъй като главният изпълнителен директор на компанията, легендарният инвеститор Уорън Бъфет, някога се подиграваше с Биткойн.

Източник: TradingView, CoinDesk Research

Двигател на рекордния скок е нарастващото мнение, че биткойнът представлява форма на „цифрово злато“, заедно с потока от институционални инвеститори (вероятно не Бъфет) в криптовалутата: Сред тях: Skybridge Capital на Антъни Скарамучи (182 милиона долара през декември) ; MassMutual (100 милиона долара през декември); и Гугенхайм (до 10% от нейния макрофонд на стойност 5 милиарда долара).

Това се потвърждава от факта, че броят на китовите субекти – клъстери от адреси на крипто портфейла, държани от един-единствен участник в мрежата, притежаващ поне 1000 биткойна – нарасна до нов рекорд от 1 994 миналата сряда.

Показателят се е увеличил с над 16% през 2020 г. и със 7,3% само през четвъртото тримесечие.

„Окончателното възприемане започна и по това време следващата година натрупването на повече от 1000 биткойна ще бъде почти невъзможно за повечето хора,“ каза пред CoinDesk Джехан Чу, главен изпълнителен директор в базираната в Хонг Конг търговска фирма Keneti Capital.

Как да купя Биткойн?

Ходлърите също така трябва да благодарят на Федералния резерв на САЩ за нарастването на цената на биткойните, тъй като той, заедно с други централни банки, печатат пари с огромни темпове , опитвайки се да предотвратят най-лошите икономически ефекти от пандемията. Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп настоява Конгреса да раздаде по-големи суми на американците за борба с кризата. Тези действия се разглеждат от мнозина като потенциални катализатори за инфлацията и лоши за щатския долар, като и двете могат да бъдат положителни за BTC.

Разбира се, не всички късни печалби през 2020 г. може да се дължат на страх от пропускане или хеджиране срещу влошаващия се долар. С наближаването на края на годината някои мениджъри на фондове също може да са купили BTC, за да могат да се похвалят, че са били достатъчно умни, за да влязат през 2020 г., като същевременно пренебрегват да кажат на каква цена са го направили.

Източник

Leave a Reply