Биткойн достигна 100 000 долара в P2P търговията в Турция

Цената за закупуване на един Биткойн на P2P крипто пазарa в Турция нарасна до над 100 000 долара.

Според данни, извлечени от LocalBitcoins.com, минималната цена за търсене на Bиткойн е достигнала 509 840 турски лири (~ 64 000 долара). Междувременно някои офлайн борси искат до 100 000 щатски долара в лири за един брой от водещатя криптовалута, почти два пъти по-висока от световната цена.

Bitcoin, cryptocurrency, BTCUSD, BTCUSDT

Лирата се срина

Астрономическите нива на цените се появяват след големия спад в стойността на турската лира. Валутата падна с цели 14 процента в понеделник, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган уволни управителя на централната банка на страната, кредитиран за изваждането на лирата от нейната меча тенденция по-рано тази година.

Наци Агбал, който замени зетя на президента Ердоган Берат Албайрак като управител на централната банка, беше привърженик на по-високите лихвени проценти. Малкият му мандат получи аплодисменти от местни и чуждестранни инвеститори, след като успя да насочи Турция към по-ортодоксална парична политика.

Turkish Lira, US dollar, TRYUSD
Турска лира се срива спрямо щатския долар. Източник: TRYUSD на TradingView.com

Макс Лин, валутен стратег на развиващите се пазари в NatWest Markets, заяви пред Wall Street Journal, че отстраняването на г-н Агбал е знак, че президентът Ердоган не иска да повишава лихвените проценти, за да ограничи експлозивната инфлация в Турция, добавяйки, че сега лирата рискува да падне допълнително по-ниска поради настоящата конкурентоспособност.

Цената на Биткойн в Нигерия е 80 000 долара

Едуард Ал-Хусейни, старши анализатор на лихвите и валутите в Columbia Threadneedle, подчерта още, че турските активи ще бъдат подложени на силен натиск за продажби, тъй като инвеститорите ограничават експозицията си на хипернадутия пазар в страната.

„Отказването от подходящата макрополитика ще бъде болезнено“, каза той пред Financial Times.

Биткойн се възприема като финансов актив срещу инфлацията

Криптовалутата, която работи далеч от обхвата на правителствата и централните банки, се очерта като привлекателен хедж в страни, претърпяли катастрофални промени в икономическата политика. Хиперинфлацията на Венецуела и Зимбабве, дълговата криза в Гърция и контролът на капитала в Китай засилиха апетита към Биткойн в миналото.

Bitcoin, cryptocurrency, BTCUSD, BTCUSDT
Биткойнът се е увеличил с ~ 1500 процента от март 2020 г. Източник: BTCUSD на TradingView.com

От друга страна, Google търсенията на ключовата дума „Биткойн“ се увеличиха почти двойно след пропадането на турската лира.

Търсенията на Биткойн в Турция скочиха с 566%, след като турската лира спадна с 14%

„Падащата валута може да бъде прикрита благословия, ако вкара държавата и нейните граждани в BTC много по-рано от други страни“, каза Марк ван дер Чийс, базиран в Нидерландия макроинвеститор.

Bitcoin, cryptocurrency, BTCUSD, BTCUSDT
Търсенията на биткойни в Google се изкачват двойно. Източник: Google Trends

Междувременно президентът Ердоган назначи Сахап Кавчоглу, малко известен професор по банково дело, за нов шеф на централната банка. Това подтикна анализаторите и инвеститорите да прогнозират рязко разпродаване на турски активи, което да премахне всички печалби, постигнати по време на управлението на г-н Агбал.

Робин Брукс, главният икономист в мозъчния тръст на Института за международни финанси, каза, че Турция е изправена пред рисковете от масивен изтичане на капитал. На свой ред, това би отслабило допълнително лирата, което би донесло допълнителни възможности за Биткойн.

Източник

Leave a Reply