Бинанс или Байнанс?

Как се произнася правилно – Бинанс или Байнанс?

След възникналите множество спорове относно това как точно се произнася името на най-голямата криптоборса в света, решихме да хвърлим малко яснота по въпроса Бинанс или Байнанс е по-правилно.

Бинарни опции или Байнарни опции?

Името на борсата идва като съкращение от Binary Finance, което можем да приемем, че е Бинарно Финансиране. Чисто на български тук нямаме повод да използваме „ай“, вместо „и“. Дотук определено клоним към Бинанс. Още повече, че всеки от нас е чувал за бинарните опции (като средство за бърза печалба, но това е друга тема). Колко хора обаче знаят за Байнарни опции? Надали има такива, още повече, че при търсене в Гугъл, този термин излиза с едва един резултат. Е, вече са два, след тази статия.

Запознайте се с Койнбейз тук

Бит или Байт?

Математически погледнато, победителят отново е Бинанс. Всички, които някога са задълбавали в технологичната материя са наясно за значението на думите Бит и Байт. Битът е основата, малката частица в Бинарната математика, онази 0 и 1, което всички познават и свързват с Нео от филма Матрицата. Именно тук имаме отново Bit.

Байт от своя страна се изписва с английското „y“. Осем пъти по-голям от бита, това не е термина, който търсим. Втора точка за Бинанс срещу Байнанс.

Файненшъл Таймс на Финансовия Пазар

Живеем в България. Въпреки че използваме неимоверно количество чуждици в речта си (наскоро попаднах на реклама за „фейспейнтинг“ за детско парти…), нека наложим някои ограничения. Никой не казва „файнансовия пазар“, „Байткойн“ (такава криптовалута има, но е кръстена Bytecoin) или, ако щете – „майлиардер“.

Победител в битката между Бинанс или Байнанс е: Криптоборсата Бинанс със своята валута Бинанс Койн.

Запознайте се с Койнбейз тук

One Reply to “Бинанс или Байнанс?”

Leave a Reply