Андреас Антонопулос отговори с факти: Биткойн е безопасен и работи според очакванията

Конфликтна транзакция от 21 долара в блокчейна на Биткойн предизвика паника сред много крипто инвеститори. Мъртъв ли е BTC?

На 21 януари 2021 г. случаен пич изпрати 21 долара на друг случаен пич. И това е новина, защото тази транзакция предизвика поредица от злополучни събития, които в крайна сметка изтриха 84 милиарда долара от общата пазарна капитализация на Биткойн, вкарвайки общността в паника и причинявайки спад от над 11% в цената на най-голямата криптовалута.

Когато беше регистриран блок 666833, се получиха две конфликтни транзакции (които може да се нарекат опит за двойно харчене). Както обикновено се случва в блокчейн, „лошият“ блок беше изхвърлен и добрият блок се разпространи в мрежата. Биткойн работи както трябва и мрежата доказа своята надеждност. Лошият блок остана само с едно потвърждение, а добрият блок вече има над 100.

The infamous $21 BTC Transaction. Image: Bitmex Research

Но това не беше достатъчно за масовите медии… и дори някои издания, фокусирани върху криптовалутата.

Страх. Несигурност. Съмнение

Може би проблемът не е в самата транзакция, а в отразяването на събитието. Не напразно пресата и социалните мрежи са спечелили прякора си Петата сила от велики личности като испанския академик и журналист Игнасио Рамонет.

Нетипично, но напълно нормално събитие се преекспонира до краен предел – може би безотговорно – провокирайки паника сред множество нови инвеститори, които се втурнаха да продават своите токени, предизвиквайки ефект на снежна топка, водена от FUD (Страх, Несигурност, Съмнение – Fear. Uncertainty. Doubt), и необходимостта от техническа корекция.

Как да купя Биткойн?

Много по-лесно е да разпространявате паника с дезинформация, отколкото да се борите с нервността и Андреас Антонопулос може да потвърди това. Той прекара целия ден в развенчаването на слуховете, като отдели дълга нишка от повече от 25 туитове и голяма част от предаването си на живо, за да обясни разликата между злонамерените двойни разходи и естествената реорганизация на блокчейна.

Биткойнът е безопасен и функциониращ

Андреас обясни, че реорганизация с 1 блок се случва естествено средно веднъж на две седмици, реорганизация с 2 блока се случва приблизително веднъж годишно, а реорганизация с 3 блока никога не се е случвала досега. Ето защо „правилото за потвърждение от 3 блока“ е прието в общността като абсолютно легитимно доказателство за неизменността на BTC транзакция.

По време на неговия лайвстрийм: „Обяснение за криптовалутите: Разбиране на двойното харчене, реорганизацията на блоковете и консенсуса (Биткойн)“ Андреас Антонопулос разкритикува начина, по който това събитие беше отразено от медиите:

„Някои безотговорни журналисти с лоши източници се появиха в един от много нестабилните моменти на бичия пазар, където има много нови хора, които все още не разбират техническите основи (на Биткойн) и в резултат на това се изплашиха.“

Други експерти също споделят мнението на Андреас. Лукас Нузи от Coinmetric също твърди, че вероятно всичко се дължи на потребител, който е искал да изпрати тези 21 долара по-бързо, увеличавайки таксата си:

1 \ Има тревожно количество дезинформация (подхранвана от медиите) за това какво точно се е случило с Биткойн вчера и дали средствата са „двойно изразходвани“

Ето всичко, което трябва да знаете 👇

Лукас Нуци (@LucasNuzzi) 21 януари 2021 г.

Но акаунтът в Туитър няма същия обхват като вестник и сега, когато все повече нови търговци се сдобиват с повече биткойни, борбата срещу заблудите е от решаващо значение за екосистемата.

Източник

Leave a Reply