Американският федерален регулатор потвърди, че банките могат да извършват плащания с помощта на стабилни монети

Федерално регулираните банки могат да използват стабилни монети за извършване на плащания и други дейности, съобщи Службата по Регулация на Валутите (OCC) в понеделник.

Федералният банков регулатор публикува тълкувателно писмо, в което се разказва дали националните банки и федералните спестовни асоциации могат да участват в независими мрежи за проверка на възли (INVN, иначе известни като блокчейн мрежи) или да използват стабилни монети. В писмото се казва, че тези финансови институции могат да участват като възли в блокчейн и да съхраняват или валидират плащания.

Всички банки, които участват в INVN, трябва да са наясно с оперативните рискове, рисковете за спазване на законодателството или измамите, когато го правят, предупреждава прессъобщението на OCC.

От OCC добавиха, че INVN „може да са по-устойчиви от други платежни мрежи“ поради големия брой възли, необходими за проверка на транзакциите, което от своя страна може да ограничи фалшифицирането.

Кристин Смит, изпълнителен директор на Blockchain Association, заяви в Туитър, че „в писмото се посочва, че блокчейнът има същия статус като другите глобални финансови мрежи, като SWIFT, ACH и FedWire“.

Министерството на финансите на САЩ иска експерти по криптополитиката да се борят с престъпления, свързани с крипто

Брайън Брукс, изпълняващ длъжността Регулатор на Валутата каза в изявление, че докато други държави са изградили платежни системи в реално време, САЩ „разчитат“ на частния сектор за създаване на такива технологии, като изглежда подкрепят използването на криптовалути – по-специално стабилни монети – като алтернатива на други платежни системи в реално време.

Брукс е ръководил публикуването на две други тълкувателни писма и редица други крипто-приятелски ходове по време на неговото управление като шеф на агенцията, включително писмо, казващо на федералните банки, че могат да предоставят услуги на емитентите на стабилни монети и да съхраняват резерви от стабилни монети.

Миналия месец Брукс обяви, че подкрепя писмо от Работната група на президента по финансовите пазари, в което се посочва как стабилните монети трябва да бъдат регулирани в САЩ.

Президентът Доналд Тръмп на два пъти номинира Брукс за пълен петгодишен мандат начело на агенцията, включително по-рано тази седмица. Не е ясно обаче дали Сенатът на САЩ ще насрочи гласуване за потвърждение. По време на писане на статията това не изглежда вероятно да се случи, преди новоизбраният президент Джо Байдън да встъпи в длъжност на 20 януари.

Тълкувателното писмо от понеделник идва в същия ден, когато периодът на публични коментари за предложеното правило на мрежата за борба с финансовите престъпления (FinCEN) се затваря. Противоречивото правило имаше само 15-дневен период за коментари и според съобщенията е ръководено от министъра на финансите Стивън Мнучин, който назначава Брукс за OCC в началото на 2020 г.

„[Писмото от OCC в понеделник] показва, че няма цялостно нападение срещу криптовалутите, че има светли петна в правителството които осъзнават, че крипто мрежите ще бъдат основата на бъдещите платежни системи и други приложения за финансови услуги, така че ние приветстваме този тип тълкувателни насоки “, каза Смит за CoinDesk по време на телефонен разговор.

Източник

Leave a Reply