Австралийците са загубили повече от 14 милиона долара поради криптовалутни измами през 2019 година

Изследване на Scamwatch подсказва, че измамите с криптовалути са истинска заплаха в Австралия.

Австралийците са подали 1810 съобщения за измами, свързани с криптовалути през 2019 г., като всички са на обща стойност над 21,6 милиона австралийски долара (14,9 милиона щатски долара).

Според проучване на Scamwatch, част от австралийската комисия за конкуренция и потребители, по-младите австралийци на възраст от 25 до 34 години са тези, които са най-силно засегнати от измами с крипто инвестиции.

Според доклада:

„Облачните майнинг ферми станаха обичайна адаптация на този тип измами. Повечето бяха схеми на Понци, без реална криптовалута. „

Продължава, като характеризира облачното крипто копаене като „невероятно интензивна от страна на ресурси дейност“, която разчита на мощни компютърни системи за изкопаване на монета. Това е концепцията, върху която измамниците изграждат измамите си и искат от хората да инвестират в несъществуващо сървърно време или пространство.

Четете още: Разработчик успешно хаква биткойн портфейл, за да спечели конкурс

Измамите, свързани с криптовалути, са във възход

Проучването на Scamwatch разкрива рязко увеличение на общите загуби, свързани с измами през последните две години, от 234 милиона долара през 2017 г. до 437 милиона долара през 2019 година.

Един пример от доклада е международна измама в стил Понци, наричаща себе си „USI Tech“. Тя удари Австралия през 2019 г., а Scamwatch получи над 200 отчета за обща загуба от 2,2 милиона долара, платени необратимо в Bitcoin (BTC). Докладът на Scamwatch гласи, че USI Tech вече е известен като една от „най-големите измами с криптовалута в света.“

Биткойн е бил водещ метод за плащане, използван при всички видове измами през 2019 г., като е на второ място след конвенционалните банкови преводи.

Източник

Leave a Reply