Австралийски държавен служител глобен за копаене на криптовалута на работното си място

33-годишнен служител на австралийското правителство беше глобен за копаене на криптовалута на работа.

В медийно съобщение във вторник, австралийската федерална полиция (AFP) твърди, че ИТ служителят от предградието на Сидни Килара е модифицирал правителствените компютърни системи и е изкопал криптовалута на стойност над 9 000 щ.д.

Четете още: Какво е Блокчейн? Ръководство за начинаещи

Неназованият човек днес ще отговаря пред местен съд по две обвинения – неправомерно променяне на данни, за да причини увреждане и неправомерно изменение на ограничени данни – съгласно Закона за наказателния кодекс на страната, според АФП.

Миналата година полицейски служители на АФП конфискуваха лаптоп, телефон, лични карти и файлове с данни на служители в обиск, проведен в дома на изпълнителя.

Обвиненията носят максимално наказание от 10 години лишаване от свобода и съответно две години лишаване от свобода.

Крис Голдсмид, главнокомандващ и ръководител на операциите в киберпрестъпността, определи предполагаемото престъпление като „много сериозно“, като обясни:

„Австралийските данъкоплатци се доверяват на държавните служители да изпълняват жизненоважни роли за нашата общност с най-голяма почтеност. Всяко предполагаемо престъпно поведение, което предава това доверие заради лична изгода, ще бъде разследвано и преследвано. „

Новината бележи поредния случай на служители, които са навлезли в дълбокото и са копали крипто по време на работа.

Четете още: Цената на Биткойна повтаря кривата от 2017 година: Анализ на JP Morgan

За да се цитират само няколко, през 2017 г. бивш служител на борда на директорите на Федералния резерв също беше глобен с 5 000 долара и поставен на пробация след като е бил уловен при добив на биткоини на сървър, собственост на централната банка на САЩ.

Ядрените учени в руско изследователско съоръжение за оръжие бяха обвинени за същото престъпление през февруари миналата година. И миналия ноември двама директори на училища в Китай бяха хванати да крадат ток от институцията си, за да изкопаят криптовалутата Етериум.

Снимка: Shutterstock

Източник

Запознайте се с Койнбейз тук

One Reply to “Австралийски държавен служител глобен за копаене на криптовалута на работното си място”

Leave a Reply