XRP инвеститори предприемат правни действия срещу SEC заради съдебното дело

Вносителите на петицията твърдят, че SEC е навредила на инвеститорските интереси, като е обявила XRP за ценна книга.

Притежатели на XRP подадоха петиция на 1 януари 2021 г. в Американския окръжен съд на Роуд Айлънд твърдейки, че Американската комисия по ценни книжа и борси (SEC) не е защитила интересите на инвеститорите, като е обявила XRP за ценна книга.

Притежателите на XRP казват, че SEC ги е предал

Група притежатели на XRP подаде петиция срещу временно изпълняващия длъжността председател на SEC Елад Ройсман.

Петицията твърди, че SEC е нанесла вреда на инвеститорите, като е декларирала маркера за ценна книга в своята правна жалба срещу Рипъл. На 22 декември Комисията обяви в официална жалба, че Рипъл продава нерегистрирани ценни книжа на инвеститори под формата на XRP.

Междувременно многобройни базирани в САЩ криптовалутни борси спряха търговията с токена, което доведе до падане на цената на актива.

„Искаме от SEC да спре да назовава нашите XRP ценни книжа“, заяви водещият вносител и притежател на XRP Джон Е. Дитън.

Вносителите на петицията твърдят още, че обявяването на маркера за ценна книга седем години след първото разпространение поставя под въпрос упражняването на свободата на преценка на SEC.

В петицията се посочва, че бившият председател на SEC Джей Клейтън е бил публично питан за позицията на агенцията по отношение на XRP много пъти. Председателят обаче не е предоставил яснота навреме.

Според Рипъл съдебният иск на SEC е навредил на „безброй невинни притежатели на дребно на XRP“

„Като председател на SEC, доверителното задължение на Джей Клейтън беше да изрази мнението на SEC. Вместо да защити инвеститорите и да сподели информация, за да помогне на инвеститорите да вземат информирани решения, респондентът [SEC] съзнателно и умишлено е причинил многомилиардни загуби на невинни инвеститори“, гласи петицията.

Ако бъде одобрена, заповедта ще се опита да предотврати продължаващите действия на SEC по отношение на правния статут на токена.

От страна на Комисията, Южният окръг на Ню Йорк планира да започне съдебно производство между SEC и Ripple, издателя на XRP, през февруари.

Източник

Leave a Reply