Visa се възражда с услуга за бизнес плащания, задвижвана от Блокчейн

Обявената през октомври 2016 г. услуга за бизнес плащания на Visa, задвижвана от блокчейн, е вече факт.

Както съобщи Ройтерс във вторник, платежният гигант стартира своята мрежа на Visa B2B Connect. Продукт, който първоначално беше разработен заедно с Блокчейн стартъпа Chain.

Четете още: Какво е Блокчейн? Ръководство за начинаещи

Visa B2B Connect първоначално ще обслужва фирми, които искат да извършват плащания на 30 пазара. Очаква се още 90 дестинации да бъдат покрити до края на 2019 година.

Услугата е създадена, за да помогне на корпоративните клиенти на Visa да заобикалят бавната кореспондентска банкова мрежа, като отварят почти незабавни международни плащания с помощта на система, частично задвижвана от разпределена технология (DLT).

„Със създаването на решение, което улеснява директните банкови транзакции, ние елиминираме забавянето, причинено от най-слабите звена в индустрията”, заяви Кевин Фален, SVP, главен ръководител на Visa Business Solutions.

Фален заяви пред Ройтерс, че мрежата не се основава изцяло на разпределен регистър. Технологията обаче е била използвана за някои елементи, тъй като позволява прехвърлянето на повече платежна информация от традиционните системи.

И докато Chain, която изгражда Блокчейн вериги в подкрепа на финансовите системи, изигра важна роля в развитието на Visa B2B Connect в ранните ѝ дни, Visa в крайна сметка се обърна към Fabric Hyperledger за DLT страната на системата и помощта на IBM. През есента на 2015 г. Visa участва във финансирането на Chain с 30 милиона долара.

Visa B2B Connect беше пусната в пилотна фаза, за да тества връзките между банките през ноември 2017 г.

Източник

One Reply to “Visa се възражда с услуга за бизнес плащания, задвижвана от Блокчейн”

Leave a Reply