SEC официално обвини изпълнителните директори на Рипъл за нерегистрирана продажба на ценни книжа

Комисията за ценни книжа и борси (SEC) официално обяви, че ще внесе обвинения срещу Ripple Labs Inc, нейния съосновател и бивш изпълнителен директор Кристиан Ларсен и настоящия изпълнителен директор Брад Гарлингхаус.

Новината идва след неотдавнашните слухове, че SEC се подготвя да повдигне тези обвинения – нещо, което Гарлингхаус смята за несправедливо. SEC обвинява Ripple и асоциираните страни, че са събрали над 1,3 милиарда долара средства чрез продажбата на „текущи предложения за ценни книжа на цифрови активи“.

В допълнение към процеса срещу Ripple Labs Inc. за финансиране на организацията чрез продажби на нерегистрирани ценни книжа, SEC насочва обвиненията си и към двама от изпълнителните ѝ директори.

Крипто анализатор се подготвя за силен бичи пазар на алткоините, начерта пътя на Етериум и Рипъл

В официалното съобщение за пресата на SEC се посочва:

„Според жалбата, в допълнение към структурирането и насърчаването на продажбите на XRP, използвани за финансиране на бизнеса на компанията, Ларсен и Гарлингхаус също са извършили лични нерегистрирани продажби на XRP на обща стойност около 600 милиона долара.“

Прессъобщението продължава, като Стефани Авакян, директор на Отдела за изпълнение на SEC, коментира: „Ние твърдим, че Ripple, Ларсен и Гарлингхаус не са успели да регистрират текущата си оферта и продажба на милиарди XRP на инвеститори на дребно, което лишава потенциалните купувачи от адекватни разкрития за бизнеса на XRP и Ripple.“

SEC на лов

SEC е имала предишен успех след криптовалутни компании за продажба на нерегистрирани ценни книжа. Такива примери включват токена Telegram TON, Salt Blockchain, BitClave и BCOT.

Сега регулаторът се насочва към четвъртата по големина криптовалута по пазарна капитализация, XRP.

Откакто вчера започнаха да се разпространяват слухове за подготовката на дело срещу Ripple, XRP отчете 25% спад в цената.

Гарлингхаус заяви, че смята, че XRP е валута, а не ценна книга. Той оприличи жетона с Биткойн и Етериум, но SEC го чувства различно. Ако XRP се счита за ценна книга, тя вероятно ще наложи допълнителни регулаторни ограничения и глоби.

Какво е Ripple и XRP?

XRP е криптовалута, създадена от Ripple Labs, за да служи като родна криптовалута за своята платформа за обработка на плащания.

Ripple предлага по-бързи и по-евтини транзакции в сравнение с традиционните платежни процесори. По същество XRP се опитва да се конкурира с Биткойн и Етериум като съхранение и прехвърляне на стойност, но работи върху създаването на платформата си като такава, която се приема в традиционните финансови институции.

Например международният банков конгломерат Сантандер си партнира с Ripple, за да разработи една от своите платежни услуги за международни плащания, но тази услуга можеше просто да бъде разработена на различни блокчейн платформи, които са по-малко централизирани.

В момента Ripple притежава 55% от циркулиращото предлагане на XRP и това е след събраните 1,3 милиарда долара от продажбите на XRP.

Източник

Leave a Reply