Santander пуска облигация за 20 милиарда долара изцяло на етериум блокчейн

Испанската международна банка Santander отдаван експериментира с блокчейн технологиите, разпознавайки възможността да се автоматизират много от процесите нужни за проверката и гаранцията на финансовите транзакции.

През 2018 г., Santander пусна блокчейн базирана услуга за валутен обмен, която да обслужва международни парични преводи. Банката пусна и приложение, наречено One Pay FX, и сега обяви облигация, която е изцяло на етериум блокчейн.

Облигацията е на стойност 20 милиарда щатски долара и на всяко тримесечие  носи доходност от 1.89%. За момента, операцията е изцяло вътрешна: Santander е издала облигацията, която е била обърната в токени от Santander Securities Services, която е фирмата отговорна за крипто ключовете и Santander Corporate and Investment Banking (CIB) е изпълнил ролята на брокер. И все пак, банката смята, че издаването на новата облигация е важно по своята end-to-end същност. Дори и изплащанията са базирани на блокчейн.

Четете още: А1 ще тества криптовалутни плащания за вътрешните си локации

„Благодарение на автоматизацията, едногодишната облигация е издадена като броят на необходимите посредници е по-малък и транзакцията се извършва по-бързо, по-ефикасно и по по-лесен начин,“ Santander обяснява в прессъобщение.

Сега, инвестиционната банка Santander CIB търси да заинтересова най-иновативните си клиенти и да пусне проекта в действие.

А самият проект е разработен от лондонската фирма Nivuara, която работи върху различни блокчейн базирани решения, като издаване на облигации, финансови деривати и акции. По-рано тази година, Nivuara получи финансиране то инвеститори, включително и от London Stock Exchange Group, от която Santander е част.

Източник

Leave a Reply