Mastercard пуска нов продукт в помощ на банките в борбата с престъпленията, свързани с криптовалути

Mastercard стартира нов софтуер „Crypto Secure“, задвижван от CipherTrace, за да помогне на банките и издателите на карти да идентифицират и блокират нелоялни трансакции чрез криптоборси.

Mastercard обяви, че ще дебютира със софтуерен продукт, който помага на банките да откриват и блокират измамни трансакции, преминаващи през криптоборси, според доклад от 4 октомври 2022 г.

Новият продукт Crypto Secure използва „усъвършенствани“ алгоритми за синтетичен интелект, за да оцени риска от престъпления, свързани с обмена на криптовалути в платежната мрежа на Mastercard. Софтуерът работи върху блокчейна на CipherTrace, който интегрира възможностите на изкуствения интелект, кибернетиката и блокчейна, за да предостави на заинтересованите страни от крипто сектора решения за сигурност на цифровите активи и измами. Mastercard придоби компанията, която стои зад CipherTrace, на 19 октомври 2021 г.

Когато банките и другите издатели на карти използват платформата Crypto Secure, те ще получат табло с цветни рейтинги, които представят сериозността на рисковете, свързани с трансакциите и дейностите с криптовалути. Червеният цвят показва високо ниво на риск, а зеленият – ниско ниво на риск.

Crypto Secure обаче не определя и не съветва как потребителите на платформата Crypto Secure да обработват транзакциите с криптовалута и оставя вземането на решения на потребителите.

Crypto Secure има за цел да подпомогне банките и издателите на карти да изпълнят задълженията си за съответствие

Crypto Secure се основава на съществуващата технология на Mastercard за борба с измамите при трансакции с фиатни валути.

Продуктът е създаден, за да улесни заинтересованите страни в управлението на техните задължения за съответствие в „сложния регулаторен пейзаж“ и да насърчи доверието в трансакциите с цифрови активи сред потребителите, банките и търговците, обясни президентът на Mastercard за кибернетичния и разузнавателния бизнес Аджай Бхала.

Текуща крипто регулаторна среда

Спазването на изискванията става все по-актуално с нарастването на броя на криптовалутите сред големите финансови институции и популярните търговци на дребно. Съответствието на криптовалутите е процесът на спазване на разпоредбите за борба с изпирането на пари (AML) чрез интегриране на инструменти и вътрешни процеси при работа с криптовалути. Това може да включва KYC, проследяване на трансакции или подаване на отчети към регулаторните органи.

На 16 септември 2022 г. администрацията на Байдън представи първата по рода си регулаторна рамка за криптовалутите, а Европейският съюз одобри свои собствени забележителни правила за криптовалутите.

Рамката на Байдън за регулиране на криптовалутите, наречена „Осигуряване на отговорно развитие на цифровите активи“, подчертава необходимостта от защита на потребителите, предотвратяване на свързаните с криптовалутите престъпления, намаляване на измамите и свикване на правителствени агенции, за да се гарантира отговорно развитие на криптопространството. В него също така се подчертава проучването на възможността за създаване на цифрова валута на централната банка на САЩ (CBDC).

На 30 юни 2022 г. Съветът на ЕС и Европейският парламент постигнаха временно споразумение по новия крипторегламент „Пазари на криптоактиви (MiCA)“, с който базираните в ЕС криптоактиви, емитентите на криптоактиви и доставчиците на услуги за криптоактиви (CASP) ще бъдат включени в рамката към края на 2022 г.

Съгласно новите разпоредби CASP трябва да имат разрешение да работят в региона и да спазват изискванията за защита на портфейлите на потребителите. Регулациите също така задължават издателите на стабилни монети да поддържат достатъчни резерви, за да посрещнат исканията за обратно изкупуване в случай на масови тегления.

Източник: https://cryptoslate.com/mastercard-launches-new-product-to-help-banks-combat-crypto-related-crime/

Leave a Reply