Libra стейбълкойн ще е вързан за големи валути, може би без юан

Докато се опитва да получи одобрение за своя стейбълкойн проект, Facebook споделя подробности относно резерва, който ще обезпечава виртуалната валута.

Според информация стигнала да Bloomberg, на 9 септември Facebook е уведомил някои от американските сенатори относно резервите, които до обезпечат стейбълкойна – вид валута чиято стойност зависи от резерв във валута, суровини или алгоритъм.

Според получените сведения, Libra ще е обезпечена от няколко национални валути, които включват щатския долар, еврото, японската йена, британската лира и сингапурския долар. Китайският юан може да не бъде включен в авоарите на резерва, написа Bloomberg.

Твърди се, че Facebook е представил списък от активите, които ще обезпечават Libra по искане на сенатор Mark Warner, демократ от щата Вирджиния. Същият сенатор е заявил, че Китай окуражава други правителства да включат юана в авоарите на резервите си от чужда валута.

САЩ, Франция и Германия водят по Биткойн възли

Facebook е заявил, че крайното решение относно валутите в резерва е компетенциите на Libra Association, консорциум от множество компании и заинтересовани страни, които ще контролират как еволюира Libra. От Facebook са казали, че „Libra Association няма да пусне дигиталната валута Libra в никоя юрисдикция, преди да са били разгледани всички регулаторни аспекти и не са били получени всички нужни за определена юрисдикция разрешителни.“

Това изказване предполага, че Facebook може да пусне Libra в различни държави, където щатските регулации не важат, но не изглежда, че ще постигне нещо относно Китай.

Това лято се появиха сведения, че Китай се подготвя да пусне собствена дигитална монета преди Libra да влезе в обръщение. Според нови официални китайски правителствени източници, китайски финансови институции разработват дигитален юан в пряк ответ на Libra проекта на Facebook. Китайското правителство отрича, че китайската дигитална валута ще е готова до ноември месец.

Очевидно Китайската национална банка има завършен прототип да пусне национална дигитална монета, но тя няма да е централизирана и следователно не може да се определи като криптовалута.

На 10 септември, Tether обяви, че пуска стейбълкойн обезпечен в офшорни юани. Офшорният юан се различава от китайския, защото може да се търгува свободно на международни валутни пазари и не зависи от монетната политика на Китай.

Източник

One Reply to “Libra стейбълкойн ще е вързан за големи валути, може би без юан”

Leave a Reply