Libra на Фейсбук не е следващият Биткойн, но въпреки това можете да печелите пари от нея

След като Фейсбук обяви планираната си криптовалута на 18 юни, пазарът на биткойни се разпали. Оригиналната криптовалута се покачи от 9 000 долара до 11 000 долара през изминалата седмица. Инвеститорите възприеха крипто-инициативата на Фейсбук като вот на доверие в активите, базирани на Блокчейн.

Цената на Биткойн непрекъснато се повишава от април. Тази седмица тя надмина 10 000 долара за първи път от 15 месеца – от март 2018 година.

Четете още: Libra на Фейсбук взема от Биткойн и Етериум за да стане „Най-добрата от всички светове“

Новината за Libra и нейният ефект върху биткоините, разбираемо, предизвикваха интереса на крипто-спекулантите, някои от които може би очакват бум на Libra. За инвеститорите, които се надяват да спечелят от криптоплановете на Фейсбук, има два очевидни избора: 1) да купите акции на Фейсбук или 2) да закупите Libra – когато стане достъпна в началото на 2020 година.

В частност, търговците на криптовалута биха могли да мислят, че Libra предлага привлекателна инвестиционна възможност. В края на краищата, за разлика от повечето от предшествениците си, тя ще бъдат подкрепена от действителни резерви, в това отношение, паричните средства и държавните облигации.

Въпреки това, макар че някои от базовите активи са лихвоносни инструменти, плячката няма да отиде на притежателите на Libra сред широката общественост. Вместо това, поддръжниците на проекта в тежка категория – Visa, Mastercard, Uber и други подобни – ще събират лихви, натрупани по резервите чрез инвестиционните знаци на Libra, които също представляват право на глас върху начина, по който се управляват резервите. В същото време, потребителите на Libra просто ще сключват сделки, използвайки валутните символи, може би печелещи или губещи, макар и леко поради периодични корекции в кошницата от резерви.

Мислете за това по следния начин: Инвестиционните знаци на Libra са като акции в Bank of America, които извличат стойност от очакваните бъдещи парични потоци (в случая на Libra, паричните потоци са лихвите, натрупани върху резервите). Но действителната криптовалута на Libra е като чек, който можете да платите в Bank of America, но си струва само стойността му.

Вместо да купуват Libra, крипто-спекулантите вероятно биха били по-добре да купуват акции в една от организациите, които ще притежават знаци за инвестиране на Libra. Фейсбук очаква списъкът на участниците да нарасне до 100 или повече компании. Това означава, че дори инвестирането в някоя от тези корпорации заради Libra няма много смисъл, тъй като свързаните с нея приходи биха били незначителни. Инвеститорите могат също да притежават директно държавни облигации.

Четете още: Само идиот би използвал сенчестата криптовалута на Фейсбук

Един по-фин и може би по-променлив залог би бил да се купи биткойн. Разбира се, това не е подкрепено от никакви резерви (или каквото и да е правителство), но краткосрочното вълнение за Libra изглежда се прелива. Всъщност, тя в крайна сметка би могла да търгува заедно с биткоините на крипто обмен, и като се има предвид аудиториятана Фейсбук, може да доведе милиони хора в биткойн икономиката.

Засега няма сигурен начин да спечелите от Libra, но косвените залози могат да се изплатят много.

Източник

One Reply to “Libra на Фейсбук не е следващият Биткойн, но въпреки това можете да печелите пари от нея”

Leave a Reply