Libra на Фейсбук взема от Биткойн и Етериум за да стане „Най-добрата от всички светове“

Криптовалутата Libra на Фейсбук, която ще бъде пусната през следващата година, има за цел да постави в ръцете на милиарди глобални клиенти стабилна система за плащания със стейбълкоини и портфейли, която включва огромния експертен опит на технологичния гигант, като се основава на най-добрите характеристики на съществуващите протоколи на блокчейн.

Докато мнозина в крипто-сферата не сдържат критиките си към новия проект, Фейсбук се надява на по-широка привлекателност. Със стремежа си да създаде мощно приложение, което ще революционизира потребителския опит и средата на плащане, Фейсбук публикува във вторник своята бяла книга за проекта Libra, в която я описва по следния начин:

Блокчейнът на проекта Libra на Фейсбук е децентрализирана, програмируема база данни, предназначена да поддържа криптовалута с ниска волатилност, която ще може да служи като ефективно средство за обмен на милиарди хора по целия свят.

Четете още: Фейсбук изгражда криптовалутна платежна система

Първи Move (игра на думи – б.пр.)

Макар че протоколът с отворен код Блокчейн, наречен Move, е описан в бялата книга като нов език, оценката на Фейсбук за съществуващата технология Блокчейн вече е очевидна и документът приканва обществеността да се запознае с този софтуер.

Документът добавя:

За да потвърдим дизайна на Протокола на Libra, изградихме прототип на отворен код – Libra Core – в очакване на глобални съвместни усилия за напредъка на тази нова екосистема.

Запознайте се с Койнбейз тук

Взето назаем

Всъщност според CoinDesk дизайнерите на Libra са избрали най-важните характеристики на няколко от най-известните мрежи на блокчейн.

Секретната система за двойки публични/частни ключове на Биткойн, която запазва непознатите идентичности на потребителите и създава глобални регулатори, които се опитват да унищожат прането на пари като главоболие, е асимилирана.

Бялата книга продължава:

Протоколът за Libra не свързва акаунтите с идентичността в реалния свят. Потребителят е свободен да създава няколко профила чрез генериране на множество двойки ключове. Профили, контролирани от един и същ потребител, нямат присъща връзка помежду си

Libra също ще вземат елементи от Етериум, включително начините, по които потребителите взаимодействат със софтуера. Те ще използват протоколи за доказване на залог, а не по-честото доказателство за работа, използвано от Биткойн.

Четете още: Фейсбук регистрира в Швейцария своя Блокчейн филиал

Елементи от други системи с блокчейн ще станат очевидни: от разрешения, подобни на Hyperledger, до методологията на управление, използвана от Тезос.

Какво следва?

Дейвид Маркъс, бивш президент на ПейПал и сега вицепрезидент на Messaging Products във Фейсбук, сподели някои мисли в Туитър:

Имаме да свършим много работа с всички вас, за да вземем прототипа, който откриваме днес за производството. Това, което представяме, е само началото и има какво да се подобри. Искахме да споделим рано и да работим с вас, вместо да чакаме „съвършенството“.
 
Надяваме се да създадем по-голям достъп до по-добри, по-евтини и отворени финансови услуги – без значение кой сте, къде живеете, какво правите или колко пари имате.

Източник

Запознайте се с Койнбейз тук