IOTA обяви Alvarium – проект на Oracle в сътрудничество с Dell

На 11 февруари IOTA Foundation разкри ново сътрудничество с Dell Technologies, наречено Alvarium. Проектът възнамерява да измери надеждността на данните.

Според прессъобщението Dell за първи път представи идеята през 2019 г., наричайки я Data Configuration Fabric. По-късно тя адаптира технологията, използвайки рамката на потоците IOTA, използвайки недоверчивия характер на блокчейн решенията.

Alvarium ще записва потока от данни, докато се движи между устройствата в Интернет на нещата (IoT). Криптовалутата IOTA отчасти носи името си от тези устройства, описвайки себе си като „първата разпределена книга, създадена за Интернет на всичко“.

IOTA наскоро представи възможностите на oracle, тъй като търсенето на надеждна, децентрализирана информация извън веригата продължава да расте. Alvarium изглежда конкурентно решение за други утвърдени играчи като Chainlink, който вече има значителен напредък.

„Във време на значително увеличаване на обема на данните е трудно да се оцени надеждността на данните, които движат тези решения. Проектът Алвариум предоставя измерим начин за оценка на доверието в данните, преди да бъдат използвани от дадено приложение.“

Oracle решението на IOTA

Блокчейн оракулите са услуги на трети страни, които предоставят информация от външния свят на интелигентни договори по веригата. Те са широко използвани например във възникващия пейзаж на децентрализираното финансиране (DeFi).

Съобщава се, че Alvarium ще оцени всяко взаимодействие с данни и ще му присвои рейтинг на доверие в заплитането на IOTA, за да „предотврати фалшифицирането“. IOTA цитира пандемията на коронавируса като идеален тест за технологията, но проектът все още изглежда в ранните си етапи на развитие.

Мастъркард ще позволи на търговците да приемат плащания в криптовалути тази година

„Предстоящата демонстрация проправя пътя за първоначална интеграция в хардуер или софтуер и е основно съобразена с отрасли или организации, които изискват високо ниво на съответствие или надзор. Това е доказателство за индустрията, че доверието може да бъде измерено.“

Криптовалутата IOTA има интересно минало. Въпреки че твърдят, че са децентрализирани, разработчиците спряха мрежата през февруари 2020 г. след атака срещу софтуерния портфейл на Trinity.

И през декември 2020 г. критиците разбиха проекта, след като основателят Дейвид Сонстебо се оттегли от фондацията IOTA. Независимо от това, той се присъедини и разшири в много амбициозна ниша на криптовалутното пространство.

Фондация IOTA, Dell и Intel ще демонстрират Алвариум в публичен уеб семинар на 24 февруари.

Източник

Leave a Reply