F**k за поверителността. Новият адвокат на Фейсбук е ужасяващ архитект на Публичния акт!

От CCN.com: Не вярвайте на това, което Марк Зукербърг ви казва. Фейсбук не се интересува от защитата на личната ви информация.

Компанията е наела Дженифър Нюстед като генерален съветник. Тя е адвокат, широко цитиран като съавтор на Патриотичния акт, с принос за безпрецедентното даване на права на американското правителство.

С други думи, архитектът на масовото наблюдение на НСА сега има ключовете за най-големия в света магазин за лични данни на планетата. Това трябва да ужаси всички нас.

Предложен от Едуард Сноуден през 2013 г., Патриотичният закон позволи на Агенцията за национална сигурност (НСА) да събира данни и телефонни записи от милиони американци. Това повдига въпроса, защо Зукербърг, който е очевидно решен да подобри неприкосновеността на личния живот, да наеме някой с минало на явна злоупотреба с данни?

Фейсбук наема участник в Патриотичния Акт!

Дженифър Нюстед има голямо резюме, включващо роли в Министерството на правосъдието, Белия дом, а наскоро и Държавния департамент като назначена от Тръмп.

В съобщение на пресата във Фейсбук, главният оперативен директор Шерил Сандберг похвали опита на Нюстед:

„Дженифър е опитен лидер, чиято глобална перспектива и опит ще ни помогнат да изпълним нашата мисия.“

Но прессъобщението прескочи участието на Нюстед в Патриотичния акт. По всичко личи, че тя е бил основен архитект в законодателството, разбиващо неприкосновеността на личния живот.

Нейният колега от ерата на Буш Джон Юу я описва като „мениджър на Патриотичния акт в Конгреса“. Юу също обясни техните работни взаимоотношения: „Заедно работихме по информирането на служителите от Хил за конституционността на Патриотичния акт.“

Когато е назначена в Министерството на правосъдието през 2002 г.,
Нюстед е похвалена за:

„Подпомагане изработването на новия американски Патриотичен акт за защита на Съединените щати от тероризъм“.

Патриотичният закон: Във вреда на личността

Патриотичният акт (или Обединяване и укрепване на Америка чрез осигуряване на подходящи средства, необходими за прихващане и възпрепятстване на закона за тероризма), бе приет бързо през седмиците след 11 септември.

В бързането да се действа тежко срещу тероризма, законопроектът беше приет само с едно гласуване в Сената.

Както разкрива известният разобличител Едуард Сноуден, законопроектът предостави изчерпателни правомощия за подслушване на НОБ. Сред най-злоупотребяващите правомощия бяха:

Раздел 215 – Разрешаване на правителството да принуждава компаниите да предават данни за лица, заподозрени в тероризъм. Тази разпоредба позволи на АНС да събира телефонни записи от почти всеки клиент в компании като Verizon.

Раздел 206 – Разрешаване на правителството да използва комуникационни устройства (телефони, лаптопи и др.) със сравнително лесно одобрение от Надзорния съд за външно разузнаване.

Програма за писма за национална сигурност – позволява на правителството да изисква записи на съобщения без одобрение от съда.

Защо назначаването на Нюстед е страшно

Нюстед е един от архитектите на масовото наблюдение на НСА. Тя помогна за създаването на насилствени, инвазивни процедури, много от които съществуват и до днес. (А повечето от тях никога не са спирали заплахата от терор).

Самият Фейсбук е предмет на десетки хиляди искания за данни в резултат на патриотичния акт. Само през първата половина на 2018 г. Фейсбук получи 42 466 заявки за данни от американските власти. През 2017 г. информация за 45 000 акаунта във Фейсбук е поискана съгласно законите за наблюдение на чуждестранни разузнавателни средства.

Дженифър Нюстед помогна за създаването на тези закони. Тя ги познава отвътре. Сега тя има правомощието да предостави достъп или да откаже на американските власти достъп до най-големия в света магазин за лични данни.

Абсолютно ужасяващо.

Източник

One Reply to “F**k за поверителността. Новият адвокат на Фейсбук е ужасяващ архитект на Публичния акт!”

Leave a Reply