Facebook събира $1 млрд. за криптовалута си

Facebook събира $1 млрд. за криптовалута си

Facebook търси фирми за рисков капитал, които да инвестират в проекта си за криптовалута за да събере около 1 млрд. долара, според Натаниъл Попър от Ню Йорк Таймс. Твърди се, че компанията е проектирала своята криптовалута като стабилна за WhatsApp, използвайки чуждестранни валути като обезпечение.

От 2018 г. Facebook тайно работи по проект за криптовалута и изгражда блокчеин отдел в компанията. Компанията е премълчавала за целта и напредъка на монетата, но Facebook досега е наел най-малко 30 души в дивизията с Дейвид Маркъс – бивш шеф на Messenger, и предишния президент на PayPal – водещ дивизията като Директор по инженерство, Blockchain.

Заявете своя риг за криптовалути сега

Източници казват, че Facebook събира $ 1 милиард

На 8 април Натаниел Попър публикува поредица от туитове с нова информация, събрана от „източници“ по проекта за блокчейн на Facebook.

Въпреки това, въз основа на финансовите отчети на Facebook, компанията има само 10 милиарда долара в пари и парични еквиваленти – корпорацията е изчерпана откъм пари в брой. Попър предполага, че тъй като една от атракциите на блокчейн е децентрализация, тогава придобиването на външни инвеститори може да помогне „да представим проекта като по-децентрализиран и по-малко контролиран от Facebook“.

Твърди се, че източник разкрива на Попър, че компанията набира средства за обезпечаване на стабилкойн.

Въпреки това, за разлика от повечето други криптовалути, монетата на Facebook ще бъде подкрепена от чуждестранни валути, което я прави още по-устойчива на волатилност, дори срещу валутните курсове. Подобен стабилкойн би могъл сериозно да наруши нуждата от индустрии като Forex.

Майк Новограц: Продавайте Лайткойн, купувайте Биткойн

Последният път, когато Facebook привлече финансиране, беше на 10 март 2012 г. за неразкрита сума. Последната публична сума, която Facebook събра, беше на 21 януари 2011 г. – 1,5 млрд. долара от фирми, включително Goldman Sachs Investment Partners и DST Global, според CrunchBase.

Освен това твърдението, че Facebook е една от най-богатите компании на земята, не е преувеличение. Компанията е генерирала приходи от 56 млрд. долара само през 2018 г. с нетен доход от 22 млрд. долара. Тези цифри представляват повече пари, отколкото пазарната капитализация на всяка отделна криптовалута, с изключение на Bitcoin.

За справка, пазарната капитализация на Facebook е повече от два пъти по-голяма от пазарната капитализация на всички криптовалутни проекти, оценявана на 500 млрд. долара.

В световен мащаб Facebook достига до 2,3 милиарда активни потребители. Компанията разполага с ресурсите и потребителите, за да прокарват криптовалутите до нива, които не са били наблюдавани преди това. Тези, които наблюдават ситуацуята, трябва да бъдат загрижени и развълнувани от влизането на Facebook в сцената на блокчейн.

Източник

2 Replies to “Facebook събира $1 млрд. за криптовалута си

Leave a Reply