Facebook се стреми да унищожи метавселената и Web3

Технологичната империя на Марк Зукърбърг има дълга история на използване на централизирани системи в ущърб на потребителите. Сега тя се опитва да се присъедини към Web3.

Бъдещето на онлайн общуването се определя в момента и е твърде важно да оставим нещата на компании като Meta и други големи социални компании. Достатъчен е само повърхностен поглед върху историята на Meta, за да се разбере склонността ѝ да се разминава сериозно с целта. 

Някои компании обичат да използват принципите на Уеб3, за да поправят грешките на Уеб2. И като плакатно дете за големи, централизирани организации, Meta ни предлага някои от най-полезните примери за тези грешки.        

Нека се спрем на три случая, в които Meta не успя да изгради бъдещето на онлайн социалните преживявания.

Ограничава Open Graph

През 2010 г. Meta, която по това време все още функционира като Facebook, пусна своя протокол „Open Graph“, който предоставя на разработчиците мрежа от връзки между приятели, за да насърчи други хора да използват нейните приложения. Това беше начин потребителите да пренасят своята Facebook идентичност от приложение в приложение, което улесняваше разработчиците да предоставят на тези потребители персонализирано преживяване. Няколко години по-късно обаче компанията превключи на друга скорост, за да стане безмилостна в отрязването на достъпа на разработчиците до приятелите, новинарския поток и други данни.

Основната причина за това беше ограничаването на конкуренцията, тъй като Facebook се притесняваше, че хората ще използват обратно инженерство на социалните графики и ще създадат свои версии на Facebook. Така се стигна до унищожаването на продукт, който днес мнозина в общността наричат съществен. Той изпревари времето си – докато не престана да има бизнес смисъл.

Фейсбук смяташе, че с предоставянето на тези данни въоръжава конкурентите си, а благодарение на централизираната си власт имаше възможност едностранно да прекрати този достъп.

Той взе дръжката @Metaverse Instagram от потребителя, който я е регистрирал

Социалните идентичности онлайн са от голямо значение за потребителите – те представляват това, което сте, и носят тежестта на вашите усилия и време, прекарани онлайн. Така че, когато Facebook се ребрандира като Meta, получавайки ново лого и имидж, ситуацията с дръжките на социалните мрежи представлява неочакван проблем.

Активна потребителка на Instagram, която вече е регистрирала @metaverse като потребителско име, вече редовно споделя снимки от този профил. След това, без предупреждение, Meta блокира профила ѝ. Когато тази история излезе наяве, тя доведе до очаквано негативна преса за гиганта в социалните медии.

Прозрачността и собствеността са основни ценности на нововъзникващата децентрализирана парадигма. Социалните платформи на бъдещето ще бъдат проектирани по такъв начин, че злоупотребата с власт да бъде или оперативно невъзможна, или изключително лесна за установяване. Това, което е ваше, ще бъде ваше и никой софтуер или администратор няма да може да го променя ръчно.

Кеймбридж Аналитика (Cambridge Analytica)

В случай че имате нужда от напомняне, Facebook прекара голяма част от 2010-те години в събиране на личните данни на милиони свои потребители от името на британската консултантска фирма Cambridge Analytica. Тези данни са били използвани предимно за политическа реклама със съгласието на потребителите и това беше определящ скандал в историята на компанията.

И въпреки че това беше важна новина по онова време, изглежда, че тя не е променила нищо в начина, по който компанията работи, или в начина, по който потребителите могат да бъдат защитени. Когато NPR проследи историята през 2021 г., установи, че Facebook не е поел отговорност за поведението си, нито пък потребителите са видели някаква реформа в резултат на това.

Ако не друго, безразсъдните действия на компанията само доказват необходимостта от интернет ниво на самостоятелна идентичност и контрол на достъпа. Все повече хора осъзнават значението на идентичността в интернет и блокчейн е идеално пригоден за това. Историята на Meta също така представлява учебникарски пример за капитализъм на наблюдението, който би трябвало да обижда всеки потребител на интернет до дъното на душата му.

Вече сме свидетели на три добре документирани инцидента, които показват, че на по-старите поколения мегасоциални платформи и на бизнес модела за данни, който те представляват, не може да се вярва, че ще създадат зряла екосистема за потребителите на интернет.

Тези мегаплатформи хвърлят дълга и тъмна сянка върху социалните медии като цяло, но бъдещето на това пространство е светло. Експлозията на криптовалутите през последните 10 години ясно показва, че големите, централизирани структури нямат същото влияние, както преди.

Какво можем да направим по въпроса?

Решението на проблема с Мета е в ръцете на всички нас. Бъдещето на интернет е резултат от съвместните усилия на много различни проекти, разработчици и потребители, мислещи за суверенитета.

Създадена е среда за малки, пъргави компании от следващо поколение, които радикално да преосмислят начина, по който хората изразяват своята идентичност и взаимодействат с връзките си онлайн. По-малките, ангажирани екипи ще се съсредоточат върху оказване на въздействие и взаимно надграждане, а не върху увеличаване на съществуващите приходи.

Тези нови компании имат възможност да създадат основите на децентрализирано общество, което да се формира отдолу нагоре. Те могат да създадат стандарт и инфраструктура за хората, за да натрупват и притежават своя статус и социален капитал както в рамките на различни социални мрежи, така и между тях. Те могат да изградят доверие в тъканта на своите социални мрежи и да осигурят истински значими връзки и по-добра откриваемост. По този начин те могат да създадат по-децентрализиран, отворен и устойчив интернет за всички.

Събитията на фирмите от по-старото поколение също подчертават значението на наличието на протокол за интернет, който не принадлежи на никого и не може да бъде централно контролиран. Необходим е протокол, който да спомогне за координирането на тези усилия, да установи стандарти за оперативна съвместимост на социалните данни, да осигури универсално решение за съхранение на данни, което да е едновременно децентрализирано и икономически мащабируемо, и да даде възможност на създателите на приложения бързо да се възползват от съществуващите ресурси.

Такъв протокол би бил мощен инструмент за борба с капитализма на компаниите за наблюдение като Meta. Той би предоставил на потребителите пълен контрол върху техните данни и самоличност и би затруднил значително злоупотребата с лични данни от страна на лошите играчи.

Но това не е никак малко. Следващата мрежа е огромно начинание, което ще изисква ангажираността на много различни хора и организации. Тя ще бъде безпрецедентна проява на човешкия „сциентизъм“, концентриран и доброволно организиран колективен блясък.

Добрата новина е, че общият дух на мрежата може би се е променил из основи. Композируемостта и оперативната съвместимост са нещо повече от технически проекти – те са и вътрешни ценностни предложения, на които искрено държим и които споделяме с другите, за да работим заедно. Това е изискване, което трябва да изпълним, ако искаме да изградим по-добро бъдеще за интернет.

Последиците от бездействието

Бездействието също е форма на действие. Последиците от бездействието по отношение на проблемите, породени от Мета, са ясни. Вашата цифрова идентичност никога няма да бъде наистина ваша и винаги ще бъде изложена на риск да бъде модерирана, променена или дори заличена. Като се има предвид, че все повече интегрираме физическия си живот с дигиталния, размиваме границите между тях и публикуваме все повече лични и колективни ценности в дигиталния, тази опасност се очертава все по-мрачна.

В по-широк план ще се плъзнем към общество на капитализъм на тоталното наблюдение, в което не само всеки ще загуби контрол над своите данни и идентичност, но и данните му ще бъдат допълнително комерсиализирани, за да превърнат потребителите в продукти, които постепенно губят представа за проблема и воля за действие. Една тотална система, движена от печалбата, намалява пространството за каквито и да било дискусии или начинания, свързани с човешката активност и смислените социални връзки на човешките колективи.

Трябва да предприемем действия сега, за да изградим по-добро бъдеще за интернет и човешкото общество като цяло. Следващата мрежа ни дава възможност да правим нещата по различен начин и ние заедно трябва да се възползваме от нея.

Уилсън Уей е съосновател и главен изпълнителен директор на CyberConnect – децентрализиран протокол за социални графики, който помага на DApps да развиват мрежови ефекти и да изграждат персонализирани социални преживявания.

Тази статия е с обща информационна цел и не е предназначена и не трябва да се възприема като правен или инвестиционен съвет. Възгледите, мислите и мненията, изразени тук, са единствено на автора и не отразяват и не представят непременно възгледите и мненията на Cointelegraph.

Източник: https://cointelegraph.com/news/facebook-is-on-a-quest-to-destroy-web3

Leave a Reply