Ethereum подготвя мейн нет активация Истанбул за 4 декември

Следващото надграждане на цялата система на Etherеum, Истанбул, по график ще достигне мейн нет [mainnet- блокчейн, който изпълнява функцията да превежда дигитална валута от изпращач до получател] на 4 декември 2019 г.

Решението е било взето на онлайн среща на ключовите разработчици, проведена на 25 октомври. По-късно този ден, Danno Ferrin, разработчик на блокчейн протокол за фима ConsenSys, предложил Истанбул блокчейн да се активира под блок номер 9 056 000 на назначената дата- 4 декември.

По време на споменатата онлайн среща, разработчиците са решили, че ако възникнат неочаквани проблеми със софтуеърната надстройка [upgrade] до 4 декември, Истанбул мейн нет активацията ще се отложи с един месец до 8 януари 2020 г.

„Това с отлагането [за 8 януари] е, че в случай че ще има пратка и часът ще е променен, трябва да се направи нов клиент … и всеки да инсталира този нов клиент,“ Ferrin е казал по време на онлайн срещата. „Поне 4 седмици ще са нужни за повторно минаване по веригата.“

По време на последното надграждане на цялата система, Constantinople, етериум разработчиците наистина трябваше да отложат активацията на надстройката с един месец тъй като беше открита значителна уязвимост в кода само 48 часа преди плануваното пускане на Constantinople.

Този път, етериум разработчиците определят дати за евентуалното отлагане, в случай на неочаквано възникнали обстоятелства.

Piper Merriam, който е Ethereum Foundation разработчик, каза, че „Няма причина да си мислим, че надграждането няма да се състои на 4 декември. Просто сега назначаваме удобни дати за евентуално отлагане и винаги можем да решим друго, ако се наложи.“

Четете още: Криптовалутите са предпочитани пред блокчейн технологията

Какво ще включва Истанбул?

Дойде ли декември месец, Истанбул се очаква да въведе шест съвместими промени в кода на втората по големина в света блокчейн мрежа.

Най-спорната промяна, позната под името Ethereum Improvement Proposal (EIP) 1884, ще оскъпи изчисленията за извикване на по-стари данни за етериум блокчейна за разработчиците на приложения. Междувременно, по-високите такси ще осигурят по-добра защита на платформата от 18 милиарда щатски долара от възможен отказ на услуги, спам и атаки.

Другите промени в кода въвеждат нови цени на таксуване в платформата както и нови кодови операции, които разработчиците на приложения могат да ползват за по-бърза проверка и по-бързо потвърждение на блокчейн данни.

Миналия месец, Истанбул беше активиран на етериум тестовата мрежа Ropsten. Но поради преждевременното му пускане, копачите в мрежата са имали първоначални проблеми с надстройката,

За да няма по-нататъшно объркване коя точно версия на етериум софтуеъра да бъде за копачи, ключовите разработчици са одобрили и промяна наречена EIP 2124.

Четете още: Криптовалутата и еквивалентите на размяна

Fork IDта и fork координати

Май месец, ключовите разработчици Péter Szilágyi и Felix Lange предложиха EIP 2124, това е промяна която въвежда механизъм, който позволява на потребителите да определят коя версия на софтуеъра определен сървър ползва, сървър или така наречен нод [nod] в етериум мрежата.

„Принципно, на клиентите им е трудно да проследяват верига, ковто не е главна, и обикновено трябва ръчно да се правят малките промени, за да сме сигурни, че се ползва правилната верига,“ заяви Szilágyi и добави „Всичките тези несъответствия могат да се оправят като се въведе fork ID [fork- софтуеърна надстойка, която въвежда нови функционалности в блокчейн]“

По време на онлайн срещата, Szilágyi е обяснил, че fork идентификатора [fork identifier] EIP 2124 е малка значима промяна. Всеки етериум клиент може да си я направи без да трябва да се координира с някого.

Извън тази тема, James Hancock, от етерум стартъп ETHSignals, който, най-много държеше да се направи fork надстройка юни месец, вече е част от Ethereum Foundation и ще помага с въвеждането на надгражданията на цялата етериум система или така наречените hard forks.

„Искам да се съсредоточа върху подготвянето на EIPтата повече от това кога да се пускат надстртойките,“ каза Hancock. „Подходът да се промени- не колко нa брой forks ще се пуснат тази година, а EIPтата да са готови за fork.“

Източник

Leave a Reply