Dogecoin става втората по големина PoW криптовалута

След сливането на Етериум Dogecoin вече изостава само от Биткойн като най-голямата криптовалута с доказателство за работа.

Вдъхновената от мемовете криптовалута Dogecoin (DOGE) вече официално е втората по големина криптовалута с доказателство за работа (PoW) по отношение на пазарната капитализация, след като на 15 септември мрежата Ethereum бе надградена с доказателство за залог. Биткойн (BTC), разбира се, остава на километри пред пазарната капитализация на Dogecoin от 7,83 млрд. долара, въпреки че добре познатият memecoin все още изпреварва значително заемащата трето място PoW криптовалута Ethereum Classic (ETC) (с пазарна капитализация от 4,69 млрд. долара), Litecoin (LTC) (4,01 млрд. долара) и Monero (XMR) (2,65 млрд. долара).Един от феновете на Dogecoin изглежда не вярваше на възхода на Dogecoin, който го превърна във втората по големина криптовалута с PoW, като заяви:

„Кой би си помислил, че това ще се случи. Поздравления #Dogefam.“

Но това не беше прието добре от всички. Един от потребителите на Twitter в отговор на туит за новината попита как хората могат да приемат сериозно криптоиндустрията с memecoin толкова близо до първото място, като подчерта необходимостта от премахване на „безполезните монети“ от обществения поглед.Но според официалния акаунт в Twitter на ETHPoW Dogecoin скоро може да се окаже и конкурент на ETHPoW – веригата с твърда вилица Ethereum PoW, която ще продължи да се добива, като в момента цената ѝ е 13,64 USD.

Преминаването на Етериум към PoS може да е увеличило натиска върху мрежите за криптовалути, захранвани с PoW, да преминат към по-устойчив механизъм за консенсус. В изявление за Cointelegraph Лахлан Фини, основател и главен изпълнителен директор на базираната в Австралия агенция за разработване на блокчейн Labrys, заяви, че „натискът е върху“ Bitcoin, за да оправдае системата PoW в дългосрочен план.

„Той добави, че „нежеланието да се осъществи собствен преход към PoS ще бъде огромно“.

Междувременно Фондацията Dogecoin обмисля преминаването на Dogecoin към доказателство за залог, след като за първи път намекна за промяната през септември 2021 г., която беше предложена от съоснователя на Ethereum Виталик Бутерин, който е и съветник на Фондацията Dogecoin. През декември 2021 г. Фондацията Dogecoin публикува своята „Dogecoin Trailmap“, в която се предлага да се изгради версия на Dogecoin с „общностен залог“, която да наподобява PoS.“ Такава версия би позволила на всички потребители на Dogecoin да залагат своите DOGE и да получават допълнителни токени за подкрепа на мрежата“, заявиха от Dogecoin Foundation.

Оттогава обаче е постигнат малък напредък, тъй като според уебсайта на Dogecoin тя все още е в статус „предложение“. Цената на DOGE в момента е $0,06 по време на писане на статията.

Източник: https://cointelegraph.com/news/dogecoin-becomes-second-largest-pow-cryptocurrency

Leave a Reply