Bitcoin задмина златото като актив,а с това цели да се превърне в най-успешния актив на 2020 г.

Внезапният скок в цената на биткойн превърна криптовалутата в най-добрият актив за 2020 г., изпреварвайки златото, среброто и суровия петрол.

За последните четири месеца цената на биткойн се е повишила с почти една трета въпреки големия срив през март, който който заличи повече от $ 4,000 (£ 3,200) от стойността му.

По същото време стойността на златото се е повишила само с около 13%, докато тази на среброто е намаляла с 14%, а стойността на суровия петрол е спаднала с повече от 70 процента.

Възстановяването на биткойн е факт и то по-малко от две седмици преди необичайно събитие, известно като Биткойн халвинг (преполовяване) , при което броят на новосъздадените биткойни ще намалее с 50 % .

Това е едва третият път на преполовяване в 11-годишната история на биткойн , а някои пазарни анализатори смятат, че това може да тласне цената на криптовалутата към нови висини през тази година.

Промяната в цената на биткойн, златото и петролът от 1 януари 2020 г.

Както биткойн, така и златото бележат значителни печалби около средата на март, когато страните по света започнаха да въвеждат ограничения – за да забавят разпространението на коронавируса Covid-19.

Това доведе до забавяне на световната икономика и срив на фондовите пазари, тъй като инвеститорите се опитваха да обезпечат дяловете си, помествайки ги в сигурни убежища.

Ето защо златото традиционно се представя добре по време на икономическа несигурност, но пазарните данни показват, че ограниченото предлагане на биткойн означава, че на него все повече се гледа като на сигурен актив.

,, Биткойн изпреварва халвинга с помощта на инвеститорите,които с нетърпение очакват положителното влияние на ограничените доставки, което се случва веднъж на четири години! ” – каза пред The Independent Джошуа Махони, старши анализатор в областта на финансовите услуги (URL).

„ Aко настоящата ситуация се задържи ,имаме готовност да обявим bitcoin ръст от 182% – в сравнение ниските стойности от декември 2018 г. , а пикът, който наблюдаваме в момента,  свидетелства за предстояща оптимистична картина за месеците след това трето намаляване.

В по-широк план- огромните спадове в централната банка обясняват защо мнозина смятат, че е необходимо да съхраняват богатството си в алтернативни активи, а именно за да избегнат очевидната амортизация, която може да настъпи при картите.“

Някои криптовалути като Етериум- със своята печалба от над 60 процента от началото на годината се представиха дори по-добре от Биткойн.

Въпреки постиженията си напоследък, Биткойн и Етериум са далеч от високите си стойности от края на 2017 г. и началото на 2018 г., когато едина биткойн бе на стойност ,надвишаваща повече от два пъти настоящата .

Източник : https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news/bitcoin-price-gold-oil-2020-best-performing-assets-a9492641.html

Leave a Reply