Binance изтласква USDC в агресивен ход, за да стимулира собствения си стабилен Bitcoin


Топ блокчейн и крипто новини: USDC получава обувката от Binance. MicroStrategy търси светкавични удари. STEPN се отправя към Хонконг.

В този брой:
USDC: отстранен
MicroStrategy: Макропланове
STEPN: Здравейте, Хонконг

От бюрото на редактора:

Уважаеми читатели,

„Оцеляването на най-силните“ е верую, което изглежда е намерило подкрепа в Binance тази седмица. Или, може би, „оцеляване на най-силните“, което изглежда е истинското послание, идващо от най-голямата борса за криптовалути в света.

Ходът на Binance да изхвърли USD Coin (USDC) от платформата си е дързък ход, с който цели да повиши състоянието на собствения си стабилен монетник Binance USD (BUSD) – третият по големина стабилен монетник по пазарна капитализация, след USDC на второ място и Tether на първо място. А фактът, че това се случва на фона на съобщенията, че Binance подбива таксите, начислявани от основния ѝ конкурент Coinbase – втората по големина криптоборса в бизнеса – подсказва, че Binance прави съгласуван опит за следващо ниво на доминация в криптопространството.

Ако нещо от това ви се струва познато, обърнете внимание на Google – компания, чийто контрол върху пазара на търсачките е толкова пълен, че за никого не е забележително, че името ѝ вече е и глагол.

Преди десет години служители на Федералната търговска комисия на САЩ стигнаха до заключението, че Google е прилагала антиконкурентни практики и е злоупотребявала с монополното си положение по начин, който е накърнявал интересите както на конкурентните предприятия, така и на потребителите на интернет. Препоръката на длъжностните лица да съдят Google обаче беше отхвърлена от ръководството на комисията и докладът им беше погребан, за да се появи случайно три години по-късно.

Google може и да се е измъкнала от отговорност, но все пак може да се запитаме дали антитръстовите органи на Комисията и на други места не могат да започнат да разглеждат Binance толкова внимателно, колкото някога са разглеждали доминиращата в света търсачка.

Крипто пространството може все още да е относително нерегулирано по отношение на финансовите си механизми, но регулирането на конкуренцията е добре установено, доказано ефективно и се прилага постоянно. На фона на такива тактики на силна ръка, каквито видяхме от Binance тази седмица, по-важният въпрос е кой има краен контрол върху избора, който потребителите имат. В този случай дали ходът на Binance е в разрез с децентрализираните идеали за индивидуален контрол и избор?

Правилата за действие следва да се прилагат и в случаите, когато свободните и конкурентни пазари са изложени на риск от потенциална монополизация.

Освен това, може би още по-голям потенциален фал е начинът, по който ходът на Binance може да се отрази на индустрията в по-широк план. Едно е да предоставиш стимули и пазар на хората да използват твоя стабилен монетник за предпочитане пред тези на конкурентите, но съвсем друго е да го направиш по такъв принудителен начин и без да кажеш нито дума на същите тези хора.

В един толкова млад сектор като този поведението на само един играч може да има несъразмерно голямо въздействие върху целия пазар. В криптовалутите има достатъчно място за лоялна конкуренция, която да разпространява ползите от тази винаги обновяваща се индустрия.

До следващия път,

Анджи Лау,
Основател и главен редактор
Forkast

1. USDC non grata

В цифри: USDC – над 5000% увеличение на обема на търсене в Google.

Binance, най-голямата криптоборса в света по обем на търговията, обяви, че ефективно ще изгони USD Coin (USDC), втория по големина стабилен биткойн в света, от своята платформа, тъй като конкуренцията между стабилните биткойни се засилва.

От 29 септември Binance ще преобразува салдата на своите потребители и новите депозити на USDC в собствения стабилен Bitcoin на компанията – Binance USD (BUSD), както беше обявено тази седмица. Binance ще направи същото и със салдата на потребителите и новите депозити на две други стабилни монети – Pax Dollar (USDP) и True USD (TUSD). Binance ще прекрати търговията с трите стабилни монети на своята платформа на 26 септември.

Потребителите на Binance могат също така да конвертират ръчно своите салда в USDC, USDP или TUSD в BUSD в съотношение 1:1, преди те да бъдат конвертирани автоматично. След автоматичното конвертиране потребителите ще могат да изтеглят трите стабилни монети в съотношение 1:1 от своите баланси в BUSD.

USDC, емитиран от Circle Internet Financial през 2018 г., е вторият по големина стабилкойн в света с пазарна капитализация от над 51 млрд. щатски долара според CoinMarketCap. BUSD на Binance, третият по големина стабилкойн, го следва с пазарна капитализация от около 19 млрд. щатски долара.

Ходът на Binance може да попречи на инерцията на USDC спрямо неговите съперници от stablecoin. Пазарната капитализация на USDC е 51,7 млрд. щатски долара към момента на пресата, което е само с около 0,15% по-малко от нивото ѝ в дните преди и непосредствено след съобщението на Binance, според CoinMarketCap.

Binance никога не е избягвала да предприема смели стъпки за насърчаване на собствените си продукти. Когато обяви стартова площадка за стартиране на криптостартъпи, инвеститорите, които искаха да подкрепят проекти в ранен етап, трябваше да закупят токена на Binance BNB. Това беше катализаторът, който тласна BNB към 1300% ръст миналата година и я превърна в третата по големина криптовалута в света (оттогава тя се смъкна до петата по големина).

Но ходът от тази седмица за насилствено конвертиране на всички притежавани от конкурентен стабилен Bitcoin в полза на собствената си монета е безпрецедентен. USDC става все по-мощна, тъй като се позиционира като входна рампа за институционални инвеститори, които искат да се включат в криптопазарите.

USDC е регулирана в САЩ и е навлязла значително в предлагането на касови услуги за стартиращи компании, възползвайки се от нововъзникващата финансова инфраструктура. Тези фактори позволиха на USDC да прескочи БНБ и BUSD в класацията по пазарна капитализация и много пазарни наблюдатели смятат, че тя може да изпревари Tether. Отговорът на Binance говори сам за себе си.

Binance може и да е най-големият криптообмен в света по обем, но USDC вероятно ще преживее изселването си добре, дори и да е малко наранена. За по-малките проекти в платформата на Binance обаче внезапното изхвърляне на конкурентни монети от борсата трябва да бъде причина за предпазливост и загриженост.

2. Призоваване на мълнии

В цифри: MicroStrategy – над 5000% увеличение на обема на търсене в Google.

Бившият главен изпълнителен директор на MicroStrategy Майкъл Сейлър се изказва за Биткойн, заявявайки, че MicroStrategy разработва нови приложения за присъединяване на голям брой потребители на BTC към Lightning Network.

По време на конференцията Baltic Honeybadger 2022 миналия уикенд Сайлор заяви, че MicroStrategy се стреми да разшири приложенията на Lightning Network с проекти за научноизследователска и развойна дейност, включващи корпоративен Lightning портфейл, корпоративни Lightning сървъри и корпоративно удостоверяване.

Тъй като отдавна е привърженик на светкавичния протокол и максималист за Биткойн, Сейлър заяви на срещата, че светкавичната мрежа – разплащателен протокол на второ ниво върху Биткойн, който позволява евтини и бързи транзакции с Биткойн – е „най-важното нещо, което се случва в света на технологиите“.

MicroStrategy, базирана в САЩ компания за корпоративен софтуер, е най-големият корпоративен притежател на биткойн, като според BitcoinTreasuries притежава приблизително 129 698 BTC (около 2,5 млрд. щатски долара от криптовалутата). Компанията закупи още 480 BTC в края на юни на фона на спадащите цени на криптовалутите

В началото на август MicroStrategy обяви, че Сейлър ще се оттегли от поста главен изпълнителен директор и ще стане изпълнителен председател, което ще доведе до придобиването на биткойн и ще позволи на компанията да раздели фокуса си между две корпоративни стратегии: разрастване на бизнеса със софтуер за предприятия и дейности, свързани с биткойн.

Решението на MicroStrategy да стимулира приемането на Lightning Network идва в момент, когато криптопазарът се бори с ниските цени. Според CoinMarketCap напоследък биткойнът се задъхва под 20 000 щатски долара, като от края на август насам е преодолявал този психологически праг само с прекъсвания.

Освен че се сблъсква с крипто зимата, Сейлър е въвлечен и в правни проблеми. Срещу него е заведено дело за данъчна измама от окръг Колумбия, свързано с предполагаемо неплащане на данъци на обща стойност над 25 млн. щатски долара. MicroStrategy също е обвинена, че му е помогнала да предостави неверни данни за адреса си на пребиваване, за да избегне плащането на тези данъци.

Мълниеносната мрежа отдавна се смята за голямата надежда на Биткойн, въпреки че мрежата не е постигнала почти никакви ползи, а вместо това е решила да остане упорито вярна на оригиналната криптовалута, създадена от псевдонимния ѝ създател Сатоши Накамото.

Светкавицата е опит за модернизиране на Биткойн чрез извеждане на трансакциите извън мрежата на Биткойн и използване на блокчейна на Биткойн само като слой за разплащане, когато две страни са приключили трансакциите помежду си. На теория това е хубава идея, но тя създаде прекалено сложна мрежа, която е склонна към сривове.

Подкрепата на Сейлър за Lightning несъмнено ще бъде от полза за твърдите привърженици на технологията, но реалността е, че ролята на биткойн като основа за крипто транзакциите се променя. Сега Tether обработва по-голямата част от дневния обем, а пазарната капитализация на BTC като процент от общия клас активи намалява през последните три години.
Сейлър е известен с това, че е бик по отношение на биткойна и е заложил съдбата на компанията си на него. Това не означава, че всички останали трябва да го направят.

3. STEPN до ароматно пристанище

Според South China Morning Post приложението Web3 move-to-earn STEPN открива офис в бизнес парка Cyberport в Хонконг въпреки опасенията относно планирания лицензионен режим за компаниите за цифрови активи и все още драконовските мерки за контрол на Covid-19 в града.

Съоснователят на STEPN Джери Хуанг заяви, че компанията ще отвори първия си физически офис в Cyberport, превръщайки Хонконг в първата си регионална централа извън Австралия.

STEPN е базирано в Солана приложение за печелене на пари, чрез което потребителите могат да печелят криптовалута, като ходят, тичат или карат колело, след като си купят маратонки с непарични токени (NFT) и ги държат в портфейли на телефоните си. Миналия месец компанията обяви сътрудничество с испанския футболен клуб Атлетико де Мадрид и криптоборсата WhaleFin за пускане на колекции от NFT обувки за бягане.

STEPN решава да предприеме този ход след посещението на бившия председател на Cyberport Джордж Лам, който пътува до Австралия, за да покани компанията да помогне на Хонконг да създаде среда за стартиране на Web3.

Ходът на STEPN е на фона на отлива на криптокомпании от Хонконг, охладен от предложеното от територията въвеждане на лицензионен режим за бизнеса с виртуални активи, от сянката на репресиите на континентален Китай срещу криптовалутите и от тежестта на правителствените правила за пътуване и ежедневие от епохата на пандемията, които все още са сред най-обременителните в света. Сред тези, които напуснаха Хонконг, е криптоборсата FTX, която миналата година премести централата си на Бахамите.

Въпреки трудностите на Хонконг, територията остава световен финансов център и все още се стреми да се развива като център за цифрови активи. Според правителствени данни миналата година в Хонконг са се намирали над 600 финтех компании, 10% от които са били в сектора на цифровите активи, а 7% са участвали в блокчейн. Понастоящем Хонконг провежда семинари от серията „Цифрови активи“, които започнаха през август и ще продължат през ноември, за да информира широката общественост за развиващия се пейзаж на цифровите активи.

Успешното ухажване на STEPN от страна на Лам се случва и на фона на това, че градът губи своя блясък след репресиите срещу продемократичното движение, вкарването в затвора на много от най-изтъкнатите опозиционни лидери и приемането на закон за националната сигурност, който сериозно ограничава свободата на печата, правото на хората на свободно слово и други граждански свободи.

STEPN, която през май тази година имаше над 700 000 активни месечни потребители, оттогава отбелязва голям спад в потребителската си база до по-малко от 140 000 през август, според Dune Analytics.

Напоследък STEPN прави някои смели стъпки. През май приложението „move-to-earn“ заяви, че се забранява в континентален Китай и от средата на юли спира да предоставя услуги за определяне на местоположението по глобална система за позициониране и интернет протокол на потребителите в страната. Компанията заяви, че никога не се е занимавала с бизнес в континенталната част на Китай и че оттеглянето ѝ е в отговор на необходимостта да се спазват китайските разпоредби.

Сега STEPN навлиза в Хонконг въпреки предстоящия лицензионен режим за доставчиците на услуги за виртуални активи. Компанията изглежда не е засегната и от все по-репресивната политическа обстановка в Хонконг и все още строгите ограничения на Covid-19, които доведоха до изтичане на мозъци и масово напускане на града от млади семейства.

Решението на STEPN да открие офис в Хонконг в Cyberport, лъскав офисен комплекс на правителствен бизнес инкубатор, показва, че градът все още е привлекателен за някои компании, ако има достатъчно стимули. В Cyberport се помещават около 800 стартиращи предприятия, включително блокчейн компании като Animoca Brands, която през май миналата година се превърна в петия еднорог, според годишния доклад на бизнес парка за периода 2020-2021 г.

Стартирала преди малко повече от година, STEPN видя как родната ѝ валута, Green Satoshi Token, се срина от исторически най-високата стойност от 9,03 щатски долара в края на април до около 0,20 щатски долара в средата на юни на фона на продължителния спад на криптопазара. Според данни от CoinMarketCap през последната седмица GST сменя собственика си на цена от около 0,03 щ.д.

За да създаде нов поток от приходи, през юли STEPN създаде свой собствен децентрализиран обмен DOOAR. През второто тримесечие на годината STEPN заяви, че е генерирала печалба от 122,5 млн. щатски долара чрез таксите за платформата си, след като през първото тримесечие е получила само около 26,8 млн. щатски долара.

Скокът на STEPN в Хонконг отново постави компанията в центъра на вниманието. Дали това е отчаян последен танц на залязваща звезда, или голямото преместване ще позволи на компанията да започне наново и да се отърси от застоя си? Само времето ще покаже как ще реагира публиката.

Източник: https://forkast.news/binance-pushes-out-usdc-to-boost-own-stablecoin/

Leave a Reply