ASIC-устойчивите монети процъфтяват? Какво да копаем през 2018 година

ASIC-устойчивите монети процъфтяват?

ASIC-устойчивите монети процъфтяват? От появяването на ASIC за Ethereum, повечето от нас търсят други монети, които да копаят със своите графични процесори. Реакцията на Виталик към въвеждането на Ethereum ASICs също не помогна, което ме накара да повярвам, че сега е по-важно от всякога да намерим прилична алтернатива на монетите с нашите видеокарти.


GPU Копаенето приключва?


Bitmain предизвика всички и обяви производство на ASICs за най-ASIC устойчивите монети. Първо имахме Dash – монетата се основава на X11 алгоритъм, който е предназначен да бъде доста устойчив на ASIC (X11 означава 11 различни алгоритъма, обединени заедно). Това не трая дълго, но сега копаенето на Dash с видеокарти е отдавна изчезнало.

След това Bitmain пусна ASIC за Ethereum, който е рекламиран и като устойчив на ASIC – алгоритъмът с интензивна памет на теория би трябвало да е трудно за всеки, който да го изработи с нещо различно от видеокарта. Очевидно това също не спря Bitmain . Въпреки че Ethereum ASICs нямат хеш 100 пъти повече от видеокартите, те струват по-малко и са по-лесни за настройка и използване.

Това означава ли, че добивът чрез видеокарти приключва?

Криптовалутите са тук, за да останат

Ключът е гъвкавост

Всичко това означава, че вероятно няма статичен алгоритъм, който може да се окаже 100% ASIC-устойчив. Разработчиците на монети като Monero са стигнали до извода, че единственият начин за справяне с ASIC е чрез редовна промяна на хеширащия алгоритъм, за да се направят съществуващите ASICs остарели. Правете това два пъти в годината и вашата монета ще остане доста ASIC-устойчива.

Monero неотдавна се  разклони и резултатите бяха невероятни – около 30% от мрежовия хешрейт липсва. Хората приписват това на две основни възможности: счупени ботнети и Bitmain CryptoNight ASIC, които са остарели за Monero.

Аз не съм хакер, затова не мога да кажа нищо за ботнетите. Сега мисля, че теорията, че Битман копае Monero през последните месеци, е доста солидна. Има причина, поради която Bitmain обяви продажбата на своите CryptoNight ASIC няколко седмици след като Monero разработчиците решиха да се раздадат (това е пост от февруари няколко седмици преди обявяването на X3)

От това, което съм виждал, някои от най-популярните монети на Cryptonight / Cryptonote следват стъпките на Monero и ще използват само видеокарти. Например, Сумокоин също така се разклони, за да стане официално устойчив на ASIC.

Как ASIC устойчивостта влияе на цената?

На първо място е ясно, че сега с 30% по-нисък хешрейт, добивът на XMR ще намалее. Това може да доведе до увеличение на цената на монетата – Всъщност XMR се покачи директно от 38 XMR / BTC на 40.8 XMR / BTC в деня на разклонението.

Освен това изглежда, че напоследък устойчивите монети на ASIC растат. DigitalNote е чудесен пример за това. От януари тази година се наблюдава спад, макар че в крайна сметка разклоняването на Monero и всички коментари срещу ASIC обърнаха посоката и сега монетата отново се покачва. Това може да не е (основната) причина цената на монетата да се възстановява, въпреки че виждам ясна връзка тук. И това не е единственият случай.

Моята теория е, че общността дава на монети, устойчиви на ASIC, някакъв приоритет, засега. Благодарение на Monero, темата за ASIC е много гореща. Не сме сигурни колко дълго ще продължи това.

Тъй като копаещите обикновено следват парите, не бих пренебрегнал възможността в близко бъдеще да се появят повече монети, които са устойчиви на ASIC. Не бих се изненадал ако видя, че Monero се върне на добив от 1.100 GH/s за няколко месеца, но този път благодарение на копаенето с видеокарти.

Защо избирам криптовалутите пред банките?
 О, може би е само слух, но ASICs очевидно почти убиха и Electroneum, и Sumokuin преди няколко дни. Това може да е нищо друго освен слух, но виждам много хора, които свързват тези мрежови трудности с добива на ASIC. Това отново може да е причина, поради която монетите, които са устойчиви на ASIC, растат напоследък.

Позволете ми да преформулирам това – ASICs може да не са толкова зли, колкото хората ги наричат, но ако хората вярват, че ASICs са лоши, има шанс те да хвърлят парите си на монети, които могат да бъдат добивани само от обикновен хардуер за персонален компютър.

Така че да, по-ниска трудност и по-висока цена на монетите определено ще привлече много копаещи чрез графични процесори към тези монети, ако тенденцията продължи.

Какво да копаем през второто и трето тримесечие на 2018?

Лично аз вярвам, че монетите, устойчиви на ASIC, са бъдещето на копаещите с видеокарти; или поне ако тенденцията продължава и инвеститорите продължат да се интересуват от тези монети.

С резистентност към ASIC имам предвид монети, които активно се противопоставят на добива на ASIC. Добър пример са Monero и Равенкоин. Отново, докато Ethereum е устойчива на архитектурата на ASIC, някои от нейните основни разработчици не се интересуват наистина от за копаещата общност, което означава, че по-голямата част от мрежата вероятно ще се окажат в ръцете на собствениците на ASIC до момента на превключване към PoS, разбира се.

Ето две основни причини, поради които монетите, устойчиви на ASIC, могат да бъдат бъдещето на добива на GPU:

По-висока цена

Както бе обсъдено по-рано, в близко бъдеще може да видим увеличение на цените на монетите, устойчиви на ASIC, което разбира се означава повече печалба за всеки, който ги добива.

По-малка трудност


Друга причина да ги копая е, че тези монети ще имат по-приемлив хешрейт. Имайки предвид, че разработчиците в активна анти-ASIC позиция вероятно ще държат монетата в безопасност от всякакъв вид специализиран хардуер.

Какво да мисля за ASIC-копаенето?

Може би е по-добра идея просто да проследите течението и да преминете към копаенето с ASIC?

Върнете се в деня (преди около 1 месец?), Бихте платили за 1 байкал гигант N и ще получите 1 Baikal Giant N за вашите пари. Днес можете да получите пет от тези единици за цената на един.

Байкал е малко прекалено щедър точно сега.

Bitmain също свали цената на техния Antminer X3 от 11.800 долара (партида 1) до 1.900 USD (партида 4) за период от ~два месеца и очевидно дори не можете да го купите вече (поне съм проверил днес и има няма бутон „Купете сега“ на уеб сайта на Bitmain. Страницата съдържа само стандартната политика за плащане). Какво може да означава това?


В заключение


Ако сте като мен, не бихте искали вашите GPU платформи да се състезават срещу специализиран копаещ хардуер.

Тези дни опитвам някои от моите ригове с Рейвънкоин. Тествал съм всички налични копачки и утре всъщност публикувам ръководство за това как да го направите.

Аз също давам на Monero няколко мегахеша и наблюдавам как това се отплаща. Копаенето на Monero е малко по-лесно в момента, защото има много повече борси, където можете да продавате монетите си в случай, че имате нужда от бързи пари. Ravencoin е повече средно-дългосрочна инвестиция, или така го виждам сега.

Останете настроени за ръководството за копаенето на Ravencoin и моля, кажете ми кои монети смятате, че са най-интересни за добив чрез GPU.

Превод от 1stminingrig.com

One Reply to “ASIC-устойчивите монети процъфтяват? Какво да копаем през 2018 година”

Leave a Reply