Aptos предлага награда от 1 млн. щатски долара за откриване на критични уязвимости

Aptos, публична верига, стартирана от бивши членове на провалилия се проект за стабилни монети Meta Diem, обяви в петък награда в размер до 1 млн. щатски долара, за да насърчи разработчиците да открият големи уязвимости в блокчейн мрежата, тъй като стартирането на дългоочакваната блокчейн верига леко изостана от графика.

Програмата за награди се отнася за шест уязвимости в блокчейн и трябва да попаднат в категорията „критични“ – които могат да причинят сериозни прекъсвания на работата на блокчейн мрежата, щети и загуба на средства. От Aptos заявиха, че програмата за възнаграждения е отворена за лица от региони извън страни, на които Министерството на финансите на САЩ е наложило санкции, което изключва държави като Русия, Иран и Северна Корея.

Aptos е съоснована от Мо Шайх и Ейвъри Чинг, бивши членове на проекта за стабилни монети Diem на Meta (бившата Facebook), който беше пред завършване, но беше спрян поради регулаторни проблеми, преди да започне да функционира. Aptos беше рекламиран като „убиец на Solana“ – с езика за кодиране „Move“, създаден за Diem, се твърдеше, че ще бъде най-бързият блокчейн по отношение на скоростта на транзакциите, надминавайки настоящата най-бърза мрежа Solana.

В публичната верига Aptos са инвестирали известни инвестиционни институции, сред които A16Z, Multicoin Capital, Three Arrows Capital, FTX Ventures, Coinbase Ventures, Binance. Съобщава се, че стартъпът е оценен на повече от 4 млрд. долара. Но напредъкът на блокчейн донякъде изостава от планирането му. Aptos все още не е стартирала четвъртата си тестова мрежа – последната преди пускането на основната мрежа – която според пътната карта трябваше да започне през август.

Източник: https://forkast.news/headlines/aptos-bug-bounty-critical-vulnerabilities/

Leave a Reply