Тайван ще създаде цифрово министерство и ще използва Web 3.0 срещу китайските кибератаки


Министерството на цифровите технологии на Тайван ще стартира официално дейността си на 27 август, а информационната сигурност и технологиите Web 3.0 ще бъдат ключови области за защита от китайски кибератаки на фона на ескалиращото напрежение между Китай и Тайван.

Бързи факти

Новото министерство ще отговаря за политиките в областта на информацията, телекомуникациите, комуникациите, информационната сигурност и интернет, когато започне да функционира в събота.

Министърът без портфейл Одри Танг, която е назначена за ръководител на новото министерство, заяви в неотдавнашно интервю за местната медия Liberty Times, че предстоящото да стартира министерство е приело технологията InterPlanetary File System (IPFS), за да увеличи възможностите си за киберсигурност.

Информационната война между Китай и Тайван изглежда се е разпространила и в пространството Web3, в което децентрализираните мрежи като InterPlanetary File System (IPFS) предлагат полезни средства за борба с разпределените атаки за отказ на услуга (DDoS).

Танг заяви, че министерството работи по изграждането на уебсайта на министерството на базата на IPFS, който е снабден с необичаен URL адрес – „ipns://moda.gov.tw“ – който подава снимки на сайта към обикновени мрежи за доставка на съдържание, използващи протокола HTTPS.

Тайван отдавна е обект на кибератаки от страна на Пекин, особено след посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси по-рано този месец. Ройтерс съобщи, позовавайки се на Танг, че в деня на посещението на Пелоси кибератаките срещу тайвански правителствени звена са надхвърлили 15 000 гигабита, което е 23 пъти повече от предишния дневен рекорд.

Източник: https://forkast.news/headlines/taiwan-to-launch-digital-ministry-use-web-3-0-against-chinese-cyberattacks/

Leave a Reply