4 големи причини защо цената на Биткойн вероятно няма да спре при 20 000 долара този път

Цената на биткоините продължава да поставя нови годишни върхове. Въпросът, който вълнува всички е дали ще бъде различно точно този път. Нека да разгледаме по-отблизо защо това рали не е нищо подобно на „балона“ през 2017 година и защо цената на Биткойн вероятно няма да спре при 20 000 долара този път.

Bitcoin all-time performance
Графика на Биткойн за всички времена. Източник: coin360.com

Както много експерти посочиха, BTC ще надмине ключовия психологически знак от $ 10,000, което вероятно ще предизвика FOMO (т.е. страх от пропускане). Според Том Лий от Fundstrat, Биткойн вече може лесно да достигне своите най-високи стойности.

Четете още: Питър Бранд: Биткойн навлиза в „четвъртата си параболична фаза“, като се стреми към $ 100,000

Други пазарни анализатори, като например Tone Vays, обаче, не са съгласни. Той каза на Cointelegraph:

„Всъщност не мисля, че това е важно. Бенчмаркът от $ 10 000 не направи нищо, за да намали цената през 2017 г. И изглежда, че не е направил нищо, за да забави цените тук през 2019 г. „

Институции, а не търговци на дребно, са на мястото на шофьора

Биткойн се появи в основните новини в края на 2017. По онова време историческият му ръст до близо 20 000 долара се дължи главно на инвеститорите на дребно. Този път обаче обществото все още е в голяма степен встрани, според Google Trends.

Всъщност броят на търсенията с Гугъл за „Биткойн“ е само около 10% от това, което е било през 2017 г. С други думи, инвеститорите на FOMO дори не са се появили все още. Това може да подскаже, че цената на BTC може да отиде много по-високо от последния път ,

От друга страна, институционалното търсене на биткойни се покачи. Към 17 юни отвореният интерес към CME Group достигна 5 311 договора на обща стойност 26 555 BTC, или приблизително 246 млн. долара – намалявайки обемите по време на пика на цените през 2017 г.

„CME Bitcoin фючърси (BTC) показва нарастващи признаци на институционален интерес,“ написа CME Group на 18 юни.

„Откритият интерес към BTC нараства с рекордните 643 договора за един ден, като на 17 юни бе създаден нов максимум от 5 311 договора (26 555 еквивалента биткойн; ~ 250 млн. долара).“

Четете още: Биткойн доближи $ 11,000, Етериум превзе $ 300

Други показатели, като например ценовата премия GBTC, както и рекорден обем за BitMEX (в събота!), Също предполага, че „интелигентните пари” се вливат.

Основите на мрежата са по-добри от всякога

Както съобщава Cointelegraph в петък, скоростта на хеширане достигна нов висок резултат от над 65 000 000 TH / s. С други думи, Биткойн е по-сигурен от всякога и ще изисква необятно количество изчислителна мощност, за да повлияе на мрежата.

Bitcoin network Hash Rate
Мрежовият Hash Rate на Биткойн. Източник: blockchain.com

В същото време, други основи също са нараснали по-бързо със скорост на хеш. Ежедневният обем на транзакциите, размерът на блока и други показатели също потвърждават, че повече хора от всякога използват Биткойн.

Освен това, таксите за мрежови транзакции са останали сравнително ниски в сравнение с 2017 г., като оптимизации като решенията за SegWit и извън веригата, като мрежата Lightning, спомагат за намаляване на задръстванията.

Наградата за биткойни намалява наполовина след 11 месеца

Последното рали до пет цифри също се случва преди въвеждането на блоковото възнаграждение на биткойните за март 2020 г. Това е, когато наградите за минни блокове ще бъдат намалени от 12,5 на 6,25 BTC, като по този начин ще се намалят биткоините, изсечени от миньори, които са естествено продавачите на пазара.

Интересното е, че предишното разполовяване се случи през лятото на 2016 г. – или повече от година преди цената да се покачи рязко. Този път обаче BTC/USD изглежда е начело на събитието, тъй като до разсполовяването има все още 333 дни.

Четете още: Крипто анализатор: Ние сме в ранните етапи на бичи пазар за Биткойн, който ще шокира хората

Популярният анализатор на пазара на биткоини, известен като PlanB, предполага, че инвеститорите може би не чакат този път за очакваното намаляване на предлагането. Той добави:

„Предното движение ще бъде в съответствие с ефективната пазарна хипотеза: ако смятате, че S2F и BTC ще бъде $ 50 хил. през май, защо да чакате?“

По-голямата макроикономическа картина

Разбира се, ценовите движения на BTC в рамките на деня не са толкова важни за инвеститорите. Тези „ходлери“ са убедени, че биткоинът – с фиксираното си предлагане – ще надмине валутите, чието предлагане нараства с ускоряващи се темпове в дългосрочен план.

На 18 юни председателят на Европейската централна банка Марио Драги намекна, че ще има парични стимули, ако икономиката не се подобри. Това е все по-деликатен тон, който беше приветстван от финансовия сектор.

В същото време Драги бе критикуван от президента на Съединените щати Доналд Тръмп, който каза, че това ще предизвика нелоялна европейска конкуренция срещу САЩ, чиято банка от Федералния резерв също предполага, че ще се задържи при повишаване на лихвените проценти.

Съоснователят на Morgan Creek Антъни Помппиано пише, че това ще направи биткойн още по-оскъден, тъй като лихвените проценти ще се понижат и ще се създаде по-голяма валута:

Намалете процентите.

Печатайте на пари.

Направете BTC по-оскъден.

Дълги биткоини, къси банкери! “

Ето защо, най-голямата макроикономическа картина изглежда ярка за инвеститорите на биткоини, които дъмпират все по-обезценяващите се валути с фиксирано „цифрово злато“.

Четете още: Цената на биткойна и златото ще се повиши след предстоящата глобална финансова криза, казва Макс Кейзер

Нещо повече, инвеститорите започват не само да осъзнават, че предлагането на биткойни е фиксирано и прозрачно, но също така е и първата в света неутрална, с отворен достъп до пари, която никой орган не може да контролира.

С други думи, това, което интернет направи за информацията, биткойн започва да прави с парите.

Историческият пазарен цикъл на BTC, нарастващият институционален интерес наред с все по-стабилните мрежови основи, както и потвърдената обезценяваща стойност на валутите във валутата, биха могли да доведат до повишаване на цените на биткоините в сравнение с 2017 г.

Източник

One Reply to “4 големи причини защо цената на Биткойн вероятно няма да спре при 20 000 долара този път”

Leave a Reply