Банката на Канада се подготвя за цифрова валута „в случай че е необходима такава“.

Въпреки че Банката на Канада не планира незабавно издаване на цифрова валута, Централната банка не изключва възможността за стартиране на такава поради потенциално масово приемане на частни цифрови валути – и възможността за общества без пари в брой.

Заместник-губернаторът на Банката на Канада Тим Лейн говори на FinTech RDV 2020 в Монреал и заяви, че въпреки в момента цифровата валута на централната банка (CBDC) да „не е убедително дело“, прототип е на път и банката планира да се консултира с широк кръг заинтересовани страни за потенциално проектиране на цифрова валута на централната банка.

„Банката на Канада би я проектирала така, че да осигури предимствата на паричните средства – безопасни, лесни за достъп, частни и добри съхранители на стойност – но в цифрова версия, която потребителите биха могли да използват, за да купуват неща по електронен път, онлайн или лично в магазин.“

Четете още: Първата крипто-транзакция между централната банка на Канада и Сингапур бе успешна

Банката вижда потенциала на широко използваните частни криптовалути като потенциални заплахи за канадския долар. Лейн добави, че:

„Ако една или повече алтернативни цифрови валути заплашват да се използват масово като алтернатива на канадския долар, тогава цифрова валута, издадена от централната банка, може да се използва за защита на паричния суверенитет.“

Централните банки все повече разучават цифрови валути

Банката за международни разплащания установи, че все повече централни банки вероятно ще издават свои цифрови валути през следващите няколко години. Докато голяма част от тези стартиращи тестове са нововъзникващи икономики, Китай е основната икономика, най-близка до издаването на цифрова валута. Cointelegraph наскоро съобщи, че Швеция е започнала да изпробва цифрова електронна крона.

Cointelegraph съобщи също, че основна платформа за дигитална търговия, базирана в Канада, Shopify, ще се присъедини към асоциацията Libra на Facebook. Libra бяха официално обявени през юни 2019 г. Това предизвика глобални регулаторни опасения още от появата им.

Някои страни започнаха да разглеждат долара на САЩ като доминираща глобална валута, а банките признаха, че Libra накараха централните банки сериозно да разгледат инициативите за дигитална валута за замяна на пари в брой.

Въпреки това Банката на Канада бързо успокои канадците, че парите им няма да излязaт от употреба в скоро време:

„Банката на Канада ще гарантира, че банкнотите са на разположение на канадците, които искат да ги използват“, каза заместник-губернаторът Лейн.

Източник

Leave a Reply