Сатоши Накамото направи всичко правилно, а Марк Зукърберг направи всичко погрешно

Когато Сатоши Накамото стартира Биткойн в началото на 2009 г., той направи големи усилия, за да гарантира, че неговата идентичност не може да бъде проследена. Сатоши Накамото направи всичко правилно и до днес никой не знае кой е той.

Сатоши вероятно е избрал да бъде анонимен по няколко причини. Ако Биткойн започна да се разпространява по целия свят, Сатоши може да бъде арестуван за нарушаване на законите за пране на пари. Ако Биткойн се превърне в ценна инвестиция, то всички видове крадци биха се опитали да откраднат Биткоините му. Също така, ако идентичността на Сатоши беше станала известна по-рано, може би е възможно Биткойн никога да нямаше този шанс да расте. Например, ако правителството знаеше кой е Сатоши в ранните дни, те биха могли да задушат растежа на Биткойн, като изтрият Bitcointalk и Bitcoin.org, като и двете са критично важни сайтове, създадени от Сатоши.

Четете още: Libra на Фейсбук не е следващият Биткойн, но въпреки това можете да печелите пари от нея

Може би дори по-важно от анонимността на Сатоши е, че мрежата на Биткойн е неизменна, криптографско сигурна и децентрализирана. Това означава, че балансите или транзакциите на Биткойн никога не могат да бъдат замразени или обърнати, което прави така, че нито правителството, нито който и да е друг субект може да се намесва в мрежата. Също така, Биткойн няма централна точка на провал, тъй като е децентрализиран. Това означава, че правителството никога не може да изключи Биткойн. Правителството може да наложи закони на потребителите на Биткойн, но не може да променя протоколите му, поради децентрализирания и демократичен характер на процеса за подобряване.

По принцип, Биткойн има всичко необходимо, за да функционира като глобална валута, като същевременно е недосегаем от правителството. Няма място, човек, нито компютър, който правителството да атакува, за да спре Биткойн.

Запознайте се с Койнбейз тук

Това е критично важно, тъй като Съединените щати и други страни получават по-голямата част от своята власт от контрола на националната си валута чрез централна банка. Биткойн представлява екзистенциална заплаха за правителствените валути и властта на правителствата като цяло. Техните валути губят стойност в дългосрочен план поради инфлацията и могат лесно да бъдат замразени или обърнати, като отнемат контрола на потребителя над парите им. Биткойн, от друга страна, получава дългосрочна стойност и потребителите имат пълен контрол над парите си. Това причинява нарастване на броя на хората, които напускат валутата и използват Биткоините. Правителството вероятно спекулира, точно както ние от Bitcoiners, че може би Биткойн има шанс да се превърне в основна глобална криптовалута някъде в бъдещето.

Четете още: Фейсбук закъсня много с влизането в крипто-играта, твърди Тим Дрейпър

По същество, Сатоши Накамото направи всичко възможно, като програмира Биткойн по криптографски сигурен и децентрализиран начин, така че той ще оцелее дори и ако има силен натиск от правителството срещу него.

Изглежда, че полярната противоположност на Сатоши Накамото е Марк Зукърбърг, който е направил всичко погрешно с предложената от Фейсбук криптовалута Libra.

Най-фаталният недостатък на Libra е, че той е централизиран. Фейсбук предлага възможността да се присъедините към асоциацията на Libra, която ще управлява мрежата, за 10 милиона долара. Големи корпорации като Visa, Mastercard, PayPal, Lyft, Uber, eBay и Andreessen Horowitz вече са се регистрирали. Тези корпоративни възли ще участват в утвърждаването на транзакции и вероятно ще получат такса за транзакция, като едновременно с това ще имат право да променят протокола на Libra чрез гласуване, правото да печатат или да изгорят Libra по желание и правомощията да управляват резервът на Libra.

Запознайте се с Койнбейз тук

Има много неща, които са неправилни в начина, по който се настройва тази криптовалута. Първо, корпоративните възли имат властта да отпечатат Libra по желание, което би довело до същия дългосрочен проблем с инфлацията, който порази валутите. Второ, протоколите за асоцииране на Libra могат да бъдат написани в бялата книга, но асоциацията може да ги промени по всяко време. Затова потребителите нямат гаранция, че Libra ще функционира еднакво от седмица до седмица. Например, ако правителствените регулатори погнат Libra за пране на пари, може би от Фейсбук биха започнали да я замразяват, преразглеждат и преобръщат сделките, което не би било по-добро от съществуващите платежни системи.

Четете още: Само идиот би използвал сенчестата криптовалута на Фейсбук

Резервите спрямо Libra определено повдигат веждите. Вместо просто да фиксира Libra към щатския долар (USD), както при USD Coin (USDC) и Tether (USDT), Libra ще има диверсифициран портфейл, състоящ се от банкови депозити в различни основни валути, както и държавни облигации, деноминирани в различни основни валути. Поне това казват от Фейсбук. Не забравяйте, че асоциацията на Libra може да променя правилата и протоколите си чрез гласуване и не е от възможността да започнат да инвестират в по-рискови активи.

Ако приемем, че от Фейсбук никога няма да инвестират в нищо, освен в депозити и облигации, деноминирани в големи валути, реалността е, че почти всички валути в световен мащаб губят стойност в дългосрочен план, така че Libra също ще загубят стойност.

Освен това сдружението „Libra“ очаква да реализира печалби от инвестициите в резерва, но няма да даде никаква печалба на потребителите, което изглежда несправедливо и почти същото като банка.

Запознайте се с Койнбейз тук

Освен недостатъците на Libra, изброени досега в тази статия, това, което най-много плаши правителството, е, че това е опит на консорциум от големи корпорации да стартират своя собствена глобална валута и централна банка. Това никога не се е случвало преди и правителството изглежда заплашено от Libra, опасявайки се, че корпорациите зад асоциацията ще отклонят значителна власт от Федералния резерв на САЩ и щатския долар (USD), намалявайки способността на САЩ да контролират световните пазари и печатайки огромни суми пари при поискване.

Четете още: Libra на Фейсбук взема от Биткойн и Етериум за да стане „Най-добрата от всички светове“

Реакцията срещу Libra засега е била порочна и започна почти веднага след обявяването ѝ. Максин Уотърс (D-CA), председател на комисията по финансови услуги, заяви в средата на юни, че „Фейсбук продължава непрекъснатата си експанзия и разширява обхвата си в живота на своите потребители. Като се има предвид неспокойното минало на компанията, искам от Фейсбук да се съгласи на мораториум върху всяко движение напред в развитието на криптовалута, докато Конгресът и регулаторите нямат възможност да разгледат тези въпроси и да предприемат действия. Директорите на Фейсбук също трябва да се явят пред Комитета, за да дадат показания. „

Запознайте се с Койнбейз тук

Нападенията срещу Libra от високопоставени американски правителствени служители се засилиха още от първия изстрел на лъка от Уотърс. Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл, който е един от най-мощните правителствени служители на Земята, каза: „Мисля, че сме съгласни, че Libra повдигат много сериозни опасения около личния живот, прането на пари, защитата на потребителите, финансовата стабилност. Те ще трябва да бъдат внимателно и публично оценени и оценени преди това да се извърши ”.

Коментарите на председателя Пауъл не са изненадващи, като се има предвид, че Libra ще бъде конкурент на Федералния резерв и щатския долар.

Четете още: Биткойн хейтърите губят почва под краката си

Тогава президентът Доналд Тръмп влезе в спора, като каза:

„Виртуалната валута“ Libra ще има малко положение или надеждност. Ако Фейсбук и други компании искат да станат банка, те трябва да търсят нова банкова харта и да станат обект на всички банкови регламенти, както и други банки, както национални, така и международни. В САЩ имаме само една реална валута и тя е по-силна от всякога и надеждна. Тя е най-доминиращата валута навсякъде по света и винаги ще остане така. Тя се нарича щатски долар!

Министърът на финансите Стивън Мнучин също коментира, казвайки: „Това наистина е въпрос на национална сигурност. Няма да позволим на доставчиците на услуги за цифрови активи да работят в сянка. „

Той добави: „Те и другите имат много работа, преди да ни утешат.“

Тази седмица Дейвид Маркъс, ръководителят на дивизията на Блокчейн във Фейсбук, даде показания пред Сената и Камарата по отношение на Libra, а атаките на правителството върху криптовалутата удариха крещендо.

Запознайте се с Койнбейз тук

„Ще сме луди, за да им дадем шанс да ги експериментират с банковите сметки на хората“, каза Шеррод Браун (D-OH). „

Други се присъединиха към нападението, сред тях бяха Марта Максали (R-AZ), Респ. Брад Шърман (D-CA) и Реп. Александрия Окасио-Кортез (D-NY).

Четете още: Чангпенг Жао за забраната на Биткойн в Индия: Колкото повече го забраняват, толкова повече хората го искат

От всички американски правителствени чиновници, които измъчваха Libra, най-правдивата за заплахата за правителствената власт е Уотърс, който признава тази реалност.

„Плановете на Фейсбук създават сериозни проблеми, свързани с неприкосновеността на личния живот, търговията и паричната политика“, каза тя. „Системата ще даде огромна икономическа сила, която може да дестабилизира правителството“

Централният недостатък на Libra е това, което води до многобройните атаки от страна на правителствени служители. Корпорациите и хората зад Libra имат имена и адреси и лесно могат да бъдат призовани, разпитани или дори затворени. Това означава, че корпорациите и хората зад Libra са изцяло на милостта на правителствените регулатори, не само в Съединените щати, но и регулатори от всяка страна в целия свят.

Запознайте се с Койнбейз тук

За да стане още по-лошо, Libra има централизирана блокчейн, което означава, че протоколът ѝ може да бъде променен по всяко време по заповед на правителствените регулатори.

Както Биткойн, така и Libra имат потенциала да се конкурират с валутитеи фиатните пари и вероятно да намалят силата на централните банки и правителствата по света. Въпреки това, правителството не може да отведе Сатоши Накамото в съда, тъй като няма твърдо доказателство за това кой е той, а правителството не може да промени мрежата на биткойните. Това обяснява защо до известна степен правителството не се фокусира много върху атакуването на Биткойн. За сравнение, Libra са като ниско висящи плодове и за правителството ще бъде достатъчно лесно да попречи на мрежата с бюрокрация, докато вече не е заплаха. В крак с нещата, възможно е Везни да функционира лошо, когато започне, задушавайки шансовете си да нарастне.

Четете още: Криптовалутата е по-удобна, отколкото кешът и обществото са готови за приемането ѝ, каза ръководителят на Централната банка на Русия

Така Сатоши Накамото направи всичко възможно да даде шанс на Биткойн да се превърне в глобална валута, а Марк Зукърбърг направи всичко погрешно с Libra, давайки му малък шанс за успех. Забележително е, че един човек, Сатоши Накамото, е успял да направи много по-добра работа при създаването на криптовалута, отколкото консорциум от най-мощните корпорации в света.

Източник

Запознайте се с Койнбейз тук

Leave a Reply