Вие сте това, което ядете: мястото на Блокчейн в бъдещето на храните

Производителите на храни и ресторантите са подложени на внимателен преглед за своето качество. Именно тук Блокчейн се оглежда в нов пазар под формата на проследяване на храните. Но къде е Блокчейн в бъдещето на храните?

Универсалното хранене

В различните култури и страни нещото, което е съгласувано между хората от всички сфери на живота, е храната. Оставяйки настрана всички съвременни технологии, интернет и т.н., храната е една от основните нужди, необходими за оцеляването на човека. Като такава, тя е голяма бизнес индустрия, за която се смята, че струва милиарди по целия свят.

Четете още: Сеул поставя в Блокчейн личните карти на своите 26-милиона жители

Тъй като човешкото население непрекъснато се увеличава, винаги има нарастваща нужда от производство и доставка на храна, която да нахрани хората. Въпреки това, в резултат на мащаба на хранителната промишленост, контролът на качеството не може да бъде напълно гарантиран.

Това се влоши още с появата на веригите за бързо хранене. Сега бързият и лесен характер на храната, която консумираме, се създаде още по-голямо търсене на производство на храни. Тъй като ние не произвеждаме собствена храна, в по-голямата си част сме оставени на милостта на доставчиците на храни и това, което ни казват, че предоставят. Освен описанията на менютата и етикетите на съставките на хранителните кутии, повечето хора не знаят със сигурност какво е в храната, която ядат. Мнного хора не се и интересуват достатъчно.

Въпреки това, поради надзора, предоставен от правителството върху хранителната промишленост, както и поради натиска от страна на онези, които имат диетични ограничения или просто са загрижени за здравето си, има постоянно разследване от висшите органи относно условията и крайните продукти, които се сервират на потребителите. Бяха направени някои интересни открития.

Предишни скандали

Би било удобно просто да предположим, че компаниите за производство на храни и ресторантите казват истината за това, което е в храната, която обслужват. Ясно е обаче, че истината не винаги е разказвана. Както се вижда от многото скандали, които се случиха през последните години. Скандали, които показват нивото на нечестност, което присъства в индустрията.

Запознайте се с Койнбейз тук

Четете още: Малайзийски град ще се движи изцяло от криптовалута

През 2013 г. беше съобщено, че следи от ДНК на свинско месо са открити в различни сладкиши и пайове, които са били раздадени в затворите и са описани като халал. Агенцията по хранителни стандарти се включи в случая и министърът на правосъдието по това време Джереми Райт заяви, че инцидентът е неприемлив. Според ислямския закон, на мюсюлманите е забранено да ядат свинско месо. Храната, наречена халал, се очаква да се придържа към строги стандарти и да бъде изчистена от свинско месо. Излишно е да казвам, че откритието на това беше огромен скандал. То предизвика гняв както вътре, така и извън ислямската общност във Великобритания.

Райт каза:

„Ясно е, че това е тревожно за засегнатите. Те могат да бъдат уверени, че правим всичко възможно, за да разрешим ситуацията,“

Не е изненадващо, че това не е първият или последен път, когато такъв инцидент се е случил. През 2018 г. Агенцията по хранителни стандарти обяви, че в най-малко един от петте месни продукта, които са продавани в супермаркетите, е открила недекларирана животинска ДНК. Проучването е извършено от 665 проби от Англия, Уелс и Северна Ирландия. В тях 145 проби са били частично или изцяло съставени от неуточнено месо. В някои случаи ДНК от животните, изброени на опаковката на храните, не се съдържала в месото. Това означава, че потребителите консумират нещо съвсем различно от това, което е рекламирано. Изследването е направено в супермаркети, ресторанти и хранително-преработвателни предприятия. Това показва, че тази практика е в цялата индустрия и не е ограничена до един сектор.

Четете още: Christian Dior представя Блокчейн платформа за проверка на луксозни стоки

Дори продукти, които се рекламират като вегетариански, показват следи от месо и се продават в популярни търговци на дребно като Sainsbury’s и Tesco.

Невярното рекламиране на храна не се ограничава до това, което е в храната. През 2016 г., групата OSI е глобена с 3.6 млн. долара от съд в Шанхай, след като е разкрито, че няколко служители са преопаковали изтеклото месо като прясно и годно за продажба. В резултат на скандала са задържани и 10 служители. Вече съществува чувство на подозрение сред потребителите към големите корпорации, които се занимават с храна. Хората смятат, че те са способни на много измами.

Въпреки това, макар че някои може да са апатични, голяма част от населението се грижи за това, което е в тяхната храна. Диетичните практики като веганизъм и вегетарианство се увеличават. Хората също така стават все по-информирани за дългосрочните ефекти от консумирането на преработена или заразена храна. Части от населението като мюсюлманите и индусите също трябва да се разглеждат като техните религиозни практики ги ограничават да ядат определени неща.

Докато бързата храна все още е бизнес за милиарди долари, хората имат нужда да се успокоят, че не са заблудени от рекламите.. Блокчейнът може би просто ще бъде начинът това да се направи.

Проследяване на храните

Очевидно е, че хранителната промишленост вижда необходимостта не само да защити бизнеса си, но и да запази доверието на клиентите си. Редица големи компании са започнали да въвеждат технология блокчейн за проследяване на продукцията си. Два важни примера са Walmart и Sam’s Club, които през 2018 г. обявиха, че ще изискват от своите доставчици на зеленчуци да проследяват продукцията си от мястото на произход. Те се опитват да се борят с епидемията от E.coli, като се уверят, че всяка ферма и продукти са регистрирани в блокчейн платформата. По този начин, в случай на възникване на огнище във всяка ферма, продукцията от фермата може да бъде спряна във веригата за доставки, преди да достигне до потребителите и да ги зарази.

Четете още: Град в Швейцария използва Блокчейн за търговия със слънчева енергия между съседи

Друга фирма, която се движи по маршрута, е Carrefour. Френският супермаркет, също възнамерява да внедри блокчейн платформа. Чрез нея клиентите могат да сканират QR кодове на техните млечни продукти и след това да проследят продукта от фермата до крайната точка на продажба. По този начин клиентите могат да бъдат информирани за всички аспекти на производството, като например фермата, от която е дошла, вида на кравите и дори храната, която е била давана на кравите, преди стоките да бъдат произведени. За клиенти, които са много здравословни или просто искат да бъдат по-информирани за храната, която ядат, това би било чудесна идея, особено след като Carrefour започна подобна инициатива за проследяване на пилета, домати, яйца и дори портокали.

В крайна сметка потребителите в 21-ви век имат повече възможности от всякога и ще се насочат повече към продукти и марки, които всъщност се опитват да задоволят техните нужди. В миналото потребителите бяха донякъде на милостта за това, което техните хранителни производители и ресторанти хранеха и им казваха. Сега изглежда, че клиентът иска да бъде сигурен в това, което купува. Тъй като това става норма за индустрията, компаниите, които не дават на клиентите тази гаранция, ще се окажат бавно изключени от пазара.

Източник

Запознайте се с Койнбейз тук

One Reply to “Вие сте това, което ядете: мястото на Блокчейн в бъдещето на храните”

Leave a Reply