Туитър окончателно спира акаунта на Доналд Тръмп

Туитър прекрати акаунта @realDonaldTrump от платформата за социални медии, позовавайки се на „риска от по-нататъшно подбуждане към насилие“.

Този ход идва два дни след като привърженици на Тръмп прескочиха барикадите и навлязоха насилствено в Капитолия, за да нарушат преброяването на гласовете от Избирателната колегия.

Тръмп многократно оспорва резултатите от президентските избори през 2020 г., които загуби от кандидата на демократите Джо Байдън и заяви, че изборите са „откраднати“. Преди заседанието на Конгреса в сряда той каза на привържениците си на митинг:

„Ще спрем кражбата. Ще вървим по Пенсилвания авеню и ще отидем до Капитолия… Ще се опитаме да дадем на нашите републиканци, слабите… тези гордост и смелост, от които се нуждаят, за да си върнат страната.“

Протестиращите преминаха към следващата стъпка, като в крайна сметка влязоха в Капитолия, като някои оскверниха сградата и взеха предмети от офисите на конгресмените. Съобщава се за загинали петима души в резултат на нападението, включително един протестиращ от огнестрелна рана и полицай от Капитолия в САЩ.

Биткойн вече е сред 10-те най-ценни глобални активи

През последните два дни видни политици от двете страни на барикадата публично обмисляха импийчмънт на президента и се позоваваха на 25-та поправка за отстраняването му от поста.

Туитър няма тази власт, но като централизирана платформа за социални медии, често използвана от президента, тя може повече или по-малко да заглуши Тръмп по свое усмотрение.

Изпълнителният директор Джак Дорси е силен поддръжник на Биткойн и през декември 2019 г. той стартира „инициативата Blue Sky“ в рамките на компанията като начин за създаване на децентрализиран стандарт за социалните медийни платформи.

„Блокчейн и Биткойн сочат към бъдеще, сочат към свят, където съдържанието съществува завинаги – където е постоянно, където не изчезва, където съществува вечно на всеки един възел, който е свързан с него“, каза той в Осло на Форума на свободата миналата година.

Източник

Leave a Reply