Скоро ще бъдат възможни офлайн плащания с Bitcoin Lightning

Една от популярните имплементации на Lightning Network в Биткойн, Éclair, активно тества поддръжка на асинхронни плащания. Новата функция ще даде възможност за изпращане на средства по най-популярното ниво 2 на Биткойн, дори ако даден възел е офлайн, например Lightning възел на изключен телефон.

Понастоящем повечето потребители на Lightning търсят попечителски услуги от трети страни, за да ескроуват плащания към офлайн възли. Подобрението на Éclair е едно от няколкото предложения за намаляване на зависимостта от трети страни за съхранение на средства, докато възелът се върне онлайн.

Éclair #2435 предложи т.нар. батутно реле, което може временно да задържа средства, докато даден възел възстанови интернет връзката си. Тези възли могат да включват таблети, устройства, които автоматично заспиват, или всеки възел Lightning с ненадеждна интернет връзка.

Разработчиците сляха Éclair #2435 като незадължителна актуализация за потребителите на Lightning. Ориентираният към разработчиците бюлетин Bitcoin Optech я описва като основна технология за асинхронни плащания, която позволява батутни релета. Тази основна реализация ще позволи експериментиране.

Разработчикът на блокчейн Ричард Майерс описва Éclair #2435 като първа стъпка в решаването на проблем #2424, който очертава седем задачи, които разработчиците ще трябва да изпълнят, преди асинхронните плащания да бъдат напълно активирани.

Офлайн светкавичните плащания все още са в процес на разработка

Други разработчици, като Мат Корало, смятат, че договорите с фиксирано време (Point Time Locked Contracts – PTLC) са по-добро решение за офлайн плащанията със светкавици, отколкото батутните релета.

PTLC предоставят алтернативен метод за защита на условни плащания, като ги заключват с публичен ключ и ги отключват със съответния подпис, след като възелът възстанови интернет връзката си. Разработчиците твърдят, че PTLC ще направят условните плащания по-частни и ще заемат по-малко място в блоковете в сравнение с по-ранното предложение, базирано на хеш, HTLC, което използва хеш-разходи и предварителни изображения за заключване и отключване на плащанията.

Докато обмисляше идеята за асинхронни плащания през октомври 2021 г., Мат Корало нарече най-доброто си предложение решение, базирано на PTLC, въпреки че предположи, че може да бъде отворен и за други идеи.

За разлика от тях в Éclair #2435 не се използват PTLC. Вместо това Éclair изисква от трета страна да забави препращането на средствата, докато офлайн възелът може да възстанови връзката си. Разработчиците го наричат частична реализация на асинхронните плащания, която служи като първа стъпка за пълното им въвеждане в експлоатация.

Предимства на асинхронните плащания

Редовните транзакции с биткойни от слой 1 са винаги възможни към всеки адрес, независимо от времето за работа на интернет. Lightning обаче изисква синхронна интернет връзка, за да се подпише договорът, необходим за прехвърляне на биткойни между потребителите на Lightning.

Идеята за асинхронни плащания в Lightning Network възниква в резултат на мозъчна атака, започната от разработчика на Bitcoin Core Мат Корало. Той посочи недостатък на Lightning Network: хората искат да я използват за бакшиши или да получават плащания на телефона си, без да е необходимо приложението Lightning да е постоянно онлайн и да работи.

Корало спомена за някои заобиколни решения, които понякога са ефективни, но добавят допълнителни стъпки или разходи към процеса.

Независимо дали става въпрос за ретранслатори на батут, договори за блокиране на точки или друга форма на криптография, асинхронните плащания скоро ще станат възможни чрез евтината светкавична мрежа на Биткойн.

Първоначалната тестова реализация на асинхронните плащания в Éclair дава приоритет на офлайн плащанията с Lightning. Éclair отбива средства от батут, който може временно да задържи средствата, докато възелът се върне онлайн.

Източник: https://protos.com/offline-bitcoin-lightning-payments-will-soon-be-possible/

Leave a Reply