Сенатор от Небраска въвежда сметки, с които да позволи на щатските банки да пазят крипто

„Трябва да бъдем лидер във ФинТех“, каза щатския сенатор Майк Флууд.

Сенатор от щата Небраска предложи ново крипто-приятелско законодателство, което може да доведе до това, че неговият щат да се превърне в следващото регулаторно безопасно убежище за ФинТех фирмите.

Заклел се само преди две седмици, републиканецът Майк Флууд представи днес Закона за сделките с цифрови активи и прие Закона за финансовите иновации в Небраска пред 107-ия законодателен орган на щата.

Двата законопроекта излагат насоки за държавните банки, с които те да могат да държат цифрови активи в допълнение към създаването на финансови институции, занимаващи се с цифрови активи, за които Небраска ще предостави „харта, експлоатация, надзор и регулиране“. Мерките също така ще дадат право на юрисдикцията на местните съдилища да разглежда искове „както по закон, така и по отношение на капитала, свързани с цифровите активи“.

Бившият канадски премиер посочва Биткойн като възможна резервна валута

Предложеното законодателство вероятно ще премине към комисия преди разглеждането му от законодателния орган на щата. В момента републиканските законодатели са почти два пъти повече от демократите – 32 на 17.

Предложените законопроекти също имат за цел да се справят с проблема с големите банки в САЩ, които дискриминират бизнеса и индивидуалните клиенти, използващи крипто.

„Бързите иновации на технологията блокчейн и дигиталната книга, включително нарастващото използване на виртуална валута и други цифрови активи доведоха до това, че много иноватори и потребители на блокчейн не могат да получат достъп до сигурни и надеждни банкови услуги. Това възпрепятства развитието на блокчейн услугите и продуктите на пазара“, се казва във втория законопроект.

„Много финансови институции в Небраска и в Съединените щати [отказват] да предоставят банкови услуги на блокчейн иноватори и клиенти, а също така [отказват] да приемат депозити в долари, получени от продажбата на виртуална валута или други цифрови активи.“

Флууд, който преди това беше член и говорител на законодателния орган на Небраска до 2013 г., заяви, че планира да внесе законопроекти, предназначени да превърнат неговия район в център на ФинТех. На заседание на правителствения комитет на Търговската камара на Норфолк миналата сряда щатския сенатор определи криптовалутата като пазар с „чудесна възможност“ за Небраска.

„Това е бъдещето“, каза Флууд. „Да бъдем на върха на [крипто], мисля, че е добре за нас. Трябва да бъдем лидер във ФинТех. Ние в Норфолк имаме толкова право на този нов пазар, колкото всяко друго място в Америка.“

Рипъл настъпва към внедряване на XRP Ledger в централните банки

Съгласно десетата поправка на Конституцията на САЩ, щатските закони често могат да бъдат независими или дори противоречащи на федералните закони. Един пример за това в криптопространството са борси като Binance US, които трябва да обикалят щат по щат, за да предоставят законно своите услуги на жителите на САЩ.

Миналият юли Службата на контролера на валутата обяви, че на федерално оторизирани банки ще бъде разрешено да предоставят услуги за попечителство на криптовалута. Въпреки че мерките предложени от Флууд няма да са необходими за федерални чартърни банки в Небраска, предложенията очевидно се опитват да разширят тази полза върху щатските банки.

Източник

Leave a Reply