Руското министерство на финансите смята да разреши търговията с криптовалута

Представител на руското министерство на финансите (Минфин) заяви, че министерството обмисля възможността за търговия с криптовалута, съобщи на 21 юни руската информационна служба „Интерфакс“.

Според доклада, заместник-министърът на финансите Алексей Моисеев каза пред журналисти в петък, че макар MinFin да не е постигнал окончателно решение, търговията с криптовалута може да бъде допусната в предстоящия законопроект за движението на криптовалутите в Руската федерация.

Четете още: Криптовалутата е по-удобна, отколкото кешът и обществото са готови за приемането ѝ, каза ръководителят на Централната банка на Русия

През май миналата година бе приет законопроект, забраняващ използването на крипто-активи като платежно средство в Руската федерация.

Анатолий Аксаков, ръководител на Комисията по финансовите пазари в Думата, нарече предстоящото решение компромис и посочи, че Работната група за финансови действия препоръча на Русия да приеме законопроект, регулиращ движението на криптовалютите до края на тази година.

Както съобщава Cointelegraph по-рано тази седмица, Държавната дума, руският парламент, очаква да приеме основния криптографски закон на страната „За цифровите финансови активи“ (DFA) през следващите две седмици.

По онова време Моисеев заяви, че МинФин е одобрила и отделно законодателство за първоначално предлагане на монети, което ще бъде част от руския закон за краудфандинг.

Също през тази седмица новината избухна, че ръководителят на Банката на Русия заяви, че докато проучват възможността за стартиране на цифровата валута на централната банка (CBDC), тя не е планирана за близко бъдеще.

Източник

Leave a Reply