Президентът Байдън замрази предложените от FinCEN регулации за крипто портфейлите

Президентът Джо Байдън замрази всички регулаторни процеси, включително предложените правила на Мрежата за борба с финансови престъпления (FinCEN), които бяха вредни за крипто индустрията.

Едно от първите действия, които президентът Джо Байдън предприе в първия си ден на управление, е да замрази федералния регулаторен процес, включително противоречивите регламенти за крипто портфейлите, предложени от бившия министър на финансите Стивън Мнучин.

Съобщението дойде в меморандума на Белия дом за ръководителите на различни федерални агенции, включително Мрежата за борба с финансови престъпления (FinCEN). Едиктът не споменава изрично предложението за крипто портфейлите, но замразява всички агенции за изготвяне на правила в очакване на преглед. Забранате е в сила в продължение на 60 дни от датата на меморандума.

Вътрешни лица от крипто индустрията приветстваха този ход с изказването на Генералния съветник на Compound Finance Джейк Червински;

„Борихме се усилено и спечелихме правото да си поемем дъх и да рестартираме. Джанет Йелън не е Стив Мнучин. Оптимист съм.“

Предложението за портфейлите беше направено от FinCEN на 18 декември под ръководството на бившия министър на финансите на САЩ Мнучин. Ако бъде прието, това ще изисква банките и фирмите за парични услуги да представят отчети, да водят записи и да проверяват самоличността на клиентите, които правят транзакции към и от частни портфейли за криптовалута.

Сенатор от Небраска въвежда сметки, с които да позволи на щатските банки да пазят крипто

Предложението е широко критикувано от лидерите в бранша, включително главния изпълнителен директор на фирмата за финансови услуги Square, Джак Дорси, който заяви, че събирането на име и адрес на контрагента не трябва да се изисква за криптовалутите, както не е необходимо и за транзакциите на пари в брой днес.

Критиците също така заявиха, че би било технически невъзможно много проекти да се съобразят, тъй като интелигентните договори не съдържат информация за име или адрес.

Байдън назначи Джанет Йелън да поеме поста на министър на финансите, но тя вече отправи предупреждение към криптосвета с критични коментари тази седмица, че криптовалутите се използват „главно за незаконно финансиране“. Но Червински коментира, че тя може да не е толкова лоша:

„Първо, всеки е по-добър от министът Мнучин, който отдавна реши, че мрази всичко за крипто. Второ, въпреки че д-р Йелън може да не е фен сега, очаквам, че тя ще бъде отворена за обучение и слушане и ще следва законовия ред при вземането на решенията за нови правила. Това е добре.“

Байдън е избрал и Гари Генслер да оглави Комисията по ценните книжа и борсите, който изглежда е по-благосклонен към мисията за децентрализация от своя предшественик.

Източник

Leave a Reply