Ниво 2 на Етериум – бета теста започва

Тази година вероятно ще се наблюдава безпрецедентно използване и търсене в мрежата на Етериум, така че никога не е имало по-подходящо време за увеличаване на мащабиращите решения за ниво 2,

След една година на разработка, доставчикът на решения за ниво 2 на Етериум Optimism стартира бета тестовете в основната мрежа през уикенда.

В последната си публикация в блога екипът на Optimism публикува подробностите за старта и на основните тестове, които все още трябва да бъдат извършени в мрежата.

Лидерите в бранша като основателя на Uniswap Хайдън Адамс и изпълнителният директор на Compound Finance Робърт Лешнер побързаха да похвалят екипа добавяйки, че това е „фантастична новина за цялата екосистема“.

Концепцията зад „оптимистичното пренавиван“ е да се направят транзакциите по-бързи и по-евтини, с пускането на интелигентни договори извън Етериум и съхраняване на резултатите само в основната верига.

Тестване, тестване

Внедряването на мрежата бе означено като мек старт, тъй като предстоят още тестове. През последните около четири месеца, Койнбейз и протоколът DeFi Synthetix активно тестваха системата.

„Точно както направихме с нашата тестова мрежа, ние използваме повтарящ се подход, като стартираме първо с тренировъчни тестове (очертани в следващия раздел) и ги премахваме, когато придобием доверие в производствената система.“

Борсите изчерпват резервите от ETH, които намаляха с 27% за 48 часа

Сигурността е на първо място сред приоритетите и в съобщението се добавя, че има три допълнителни предпазни мерки при стартирането:

  • Само интелигентните договори в белия списък ще имат право да се изпълняват на OVM, която е пълнофункционална среда за изпълнение, съвместима с Ethereum Virtual Machine (EVM), предназначена за системи от ниво 2.
  • Ще бъдат активирани удостоверени тегления, за да се предотврати злонамерена дейност, а администраторските ключове ще се използват за надграждане на договорите при спешни случаи.
  • Пълна публична тестова мрежа е предвидена за края на февруари / началото на март и екипът се надява скоро след това да се стартира публичната мрежа.

Други опции за ниво 2 на Етериум

С повишаване на таксите за газ наскоро имаше няколко други внедрявания на L2. В края на миналата седмица Synthetix стартира своя L2 ъпгрейд, също базиран на платформата на Optimistic.

Надстройката, наречена Castor, ще доведе до две основни промени като първа стъпка към пълната интеграция към ниво 2. Тя ще включва два интелигентни договора, позволяващи депозити на ниво 1 и тегления на ниво 2, които използват оптимистични сборове. Ще има и миграция към нов договор за ескроу на SNX, който поддържа L2.

DeFi DEX Loopring също стартира L2 към L1 „безгазови“ трансфери на собствения си автоматизиран маркет мейкър на ниво 2. В момента Loopring изпълнява L2 добив на ликвидност за родния си LRC токен, който напоследък скочи в цената.

Източник

Leave a Reply