Майкрософт обявява VeriSol: Етериум – базиран интелигентен договор за проверка

Майкрософт обяви разработването на официална схема за интелигентно удостоверяване на договори с отворен код, базирана на Етериум. Платформата е написана на езика за програмиране Solidity. Обявен на блога на Майкрософт, инструментът ще се нарича VeriSol – Верификатор за солидност (Verifier for Solidity). VeriSol ще позволи на разработчиците да пишат спецификации за своите договори, използвайки междинен език, който след това може да бъде тестван с помощта на математическа логическа техника.

Четете още: Епъл прегръща Биткойн – добавя ฿ към набора си от икони

В блога на Майкрософт се казва, че „екипът на VeriSol използва верификатора, за да формализира и провери спецификациите на интелигентните договори, които управляват членовете на консорциума в Етериум на Azure и Azure Blockchain Service.“

В момента VeriSol е прототип, но екипът има за цел да покрие повечето корпоративни приложения на интелигентни договори. Схемата е продукт на партньорство между Azure Blockchain и изследователски екипи на Майкрософт.

Официалното интелигентно удостоверяване на Етериум осигурява сигурност

Сигурността отдавна е проблем за интелигентните договори, както се вижда от постоянната кражба на криптовалута и хакванията на борсите. Официалната проверка дава на разработчиците протокол за проверка на сигурността на критичните компоненти на договора.

Процесът обикновено изисква специализирани разработчици и дълги периоди от време за изпълнение, така че той е запазен само за най-важните части на продукта. Интелигентните договори имат определени свойства, които улесняват извършването на официална проверка по тях. Както обяснява главният изследовател на Майкрософт Шувенду Лахири:

„Скромният размер на кода и семантиката на последователното изпълнение на интелигентните договори ги правят податливи на мащабируема проверка. Отворената операционна среда значително намалява необходимостта от ръчно моделиране на средата, в която работи интелигентния договор“

Четете още: Хората най-накрая виждат потенциала на Етериум – Половината от криптовалутите са базирани на нейния Блокчейн

VeriSol ще допълни Azure Blockchain Development Kit и Workbench на Майкрософт. Той предлага шаблони за разработка и интеграция за общите Azure услуги като управление на ключове и идентичност. Официалните инструменти за проверка като VeriSol улесняват разработчиците да проверяват работата си и да откриват грешки.

Това дава на разработчиците по-ефективен път към производството. Solidity е най-популярният език за програмиране на умни договори на Етериум. Така автоматизираният инструмент за официална проверка трябва да улесни разработчиците да подобрят сигурността на своите dApps.

Източник

Leave a Reply