Кратко ръководство за разбиране на основите на блокчейн и криптовалутите

Кратко ръководство за разбиране на основите на блокчейн и криптовалутите

Оригиналната картинка е взета от – http://ericsammons.com/what-is-the-blockchain/

Откъде да започнем? Знам! Да започнем от най-очевидното – блокчейн технологията! Какво, по дяволите, е „блокчейн“?

Blockchain е основно само децентрализирана база данни – основа, ако желаете.

Твърде късно ли е да подкрепим Bitcoin?

Каква е разликата между централизирано и децентрализирано? Нека си представим, че имате две ябълки и искате да дадете една ябълка на вашия приятел, Уилям.

Е, в един централизиран свят ще трябва да поиска разрешение от приятелят на Уилямс, Бил. Първо Бил ще трябва да провери дали имате ябълка или не и ако имате – Бил ви дава разрешение да предадете ябълката. Бил в този пример е банката.

Знам кой е Сатоши Накамото, каза Макафий

Но с децентрализирана – всъщност не трябва да поискате разрешение от Бил, известен още като банката. Блокчейн ще потвърди, ако имате ябълката и ще продължи със сделката.

Оригинал на снимката

Но чакайте, забелязахте ли нещо странно? Всъщност нямаме физически ябълки в интернет – имаме единици и нули, известни още като байтове.

Тези единици и нули, обединени заедно, правят това, което наричаме информация. Така че, вместо истински ябълки, имаме информация.

Ще ви дам копие от парче информация, която притежавам, и ние и двамата ще го имаме. Много енергия се влага в създаването на „нишка“ от блокове (наречена блок-верига), които ви пречат да създадете фалшива собственост на информацията.

Bitcoin (BTC): Доминиращата криптовалута отстъпва, интересът се прехвърля към алткоините

Защо се нуждаем от това? Е, помните ли когато помолихме Бил за разрешение, за да можем да предадем ябълката?

Трябва да се доверим на Бил да вземе правилното решение. Бил има правомощието да използва тази сделка – например – да грабне ябълката за себе си.

В по-широк аспект – основната функция на блокчейн е да се премахне доверието в хората и да се премине към доверие в математиката и компютрите – които най-вероятно са по-малко склонни към грешки.

Ето една страхотна демонстрация на Блокчейн от Андерс Браунуорт.

Блокчейн накратко: компютър в световен мащаб, който се формира от много компютри, които си говорят един с друг.

Сървърни помещения на Гугъл.

Bitcoin

Парите са просто числа. Накратко – Bitcoin е просто база данни при която няма никакъв начин да се намесим в подреждането на числата, защото всички компютри поддържат валидно синхронизирано копие. Bitcoin е разработен от Сатоши Накамото, но никой не знае кой всъщност е този мистериозен човек.

Bitcoin е като дигитално злато, което е ценно, защото хората се съгласяват да го обменят за други ценни неща.

Bitcoin бе успешна, защото беше първата криптовалута, която успя да реши проблема с двойното харчене.

Bitcoin направи своя отворен в Github. Това означава, че всеки може да погледне кода, да поправя всякакви недостатъци / експлоатации и да подобри целостта.

Bitcoin може да се държи в портфейл. Точно като физически портфейл – можете да съхранявате пари (bitcoin) вътре. Можете също така да вземете пари от портфейла си (изпращане на биткойни) и да получавате пари (получавате биткойни). Точно както в реалния свят.

Откъде биткойн взема своята стойност? Отговорът е лесен: той е полезен и оскъден.

Как работят транзакциите с биткойн

Как работят транзакциите с биткойн

Източник на снимката

Силните страни на биткойна


Предимство на първенеца. Bitcoin беше първата криптовалута.
Bitcoin е лесен за разделяне и рекомбиниране. Например: 1/1000 = millibitcoin, 1/100000000 = satoshi.
Невъзможно е да се фалшифицира.
Лекота на движение – Помислете за златото за секунда. Ако имате пет тона злато, преместването и сигурността му ще излязат много скъпо. Трябва да платите на логистичната компания, охранителната компания и хората, които я поддържат. С биткойна просто го изпращате в портфейла си и го слагате на Ledger Nano S и е обезопасен в сейфа.
Можете да изпратите биткойни на всеки адрес на портфейл, без да е необходимо разрешение!

Ethereum и платформата Universa стартираха играта UnicornGo Crypto


Слабости на биткойн


Растящи такси. Преди 5 години таксите почти не съществуваха – в момента таксите са голям проблем!
Проблеми със скалируемостта. Проблемът за скалируемостта на биткой съществува поради ограниченията на максималния брой транзакции, които битрейт мрежата може да обработва.

Етер и етериум

Етерът е валутата. Етерът захранва Етериум екосистемата. Подобно на Bitcoin или Litecoin – Ether е измерване на стойността.

Ethereum платформа / мрежа, върху която можете да градите неща .

Етер и Етереум са основани от Виталик Бутерин.

Ethereum е построена с технология на блокчейна. Помните ли ключовата дума блокчейн – просто децентрализирана база данни, която следи нещата.

Мислете за Ethereum като цифрово масло, тя е ценна за работата, която е в състояние да направи.

Можете да използвате Ether като Bitcoin, да изпращате, получавате или съхранявате.
Как функционират Етернет транзакциите?

Как функционират Етернет транзакциите?

Снимка blockchaintechnologies

Помислете за интелигентни договори като автомати. Виждате 2$ цена за чанта с чипове и ако вмъкнете 2 долара, ще получите чанта с чипове. Това се наричат условията на договора.

Сега какво ще стане, ако вмъкнете парите? Вендинг машината ще ви даде чантата от чипове! Интелигентните договори се основават на идеята „ако-тогава-това“.

Структура на блока на Етериум

Причината, поради която интелигентните договори са толкова модерни, е, че интелигентните договори, комбинирани с технологията Ethereum и блокчейн, премахват необходимостта от посредници и услуги по ескроу.

74 клиники за красота в Япония сега приемат плащания в Биткойн

Всички транзакции имат три критични елемента от данни.

От коя сметка се изпращат парите?
На кого?
Каква е сумата, която се прехвърля?

Ето как изглежда етерната транзакция зад кулисите. Първият аргумент е от кого, втората е на кого и третата – колко?

Етерновите транзакции се захранват с газ. Газ е вътрешното ценообразуване за извършване на сделка или договор в „Етер“.

Газовата система не се различава много от използването на Kw за измерване на домашното потребление на електроенергия. Една разлика от действителния енергиен пазар е, че инициаторът на сделката определя цената на газа, на която миньорът може или да приеме или не това, което води до появата на пазар около газ. Тук можете да видите еволюцията на цената на газа.

Газът гарантира, че нищо не върви завинаги и че хората ще бъдат внимателни относно кода, който изпълняват. Той поддържа и миньорите, и потребителите обезопасени от лошия код!

Досега говорихме за етер – валута, етерни сделки и газ.

Да се потопим в това, което е Ethereum – платформата.

И така, какво точно е Ethereum?

Криптовалутите са тук, за да останат

Накратко, Ethereum е платформа, използвана за изграждане на приложения с децентрализирано захранване – познати също като dApps.

Децентрализираните приложения (dApps) са приложения, които се изпълняват на P2P мрежа от компютри, а не на отделен компютър. dApps, съществуват от появата на P2P мрежи. Те са вид софтуерна програма, предназначена да съществува в Интернет по начин, който не се контролира от нито една единица.

Примери: BitTorrent, WebTorrent, Popcorn-Time, BitMessage, Tor са децентрализирани приложения от тип Peer to Peer.

С две думи: dApp = фронтенд + договори

Но какви са предимствата при използването на dApps?

Обработка на плащанията: Няма нужда да се интегрирате със Stripe или PayPal, за да приемате средства от потребителите. Всички потребители могат да изпращат/получават етер като общо средство за плащане.
Потребителски идентификационни данни: Потребителите не трябва да се регистрират; те вече имат профил, който е публичен/частен ключ за обвързване със сесията и метаданните на потребителите.
База данни: Съхраняването на много данни в блок-веригата е скъпо, така че вероятно блок-веригата няма да бъде единствената база данни за приложението, но критичните части от данните могат да бъдат съхранени завинаги в блока.

Как да избера най-подходящата криптовалута за инвестиране през 2018 г


Записване: Договорите в Etherum могат да създават свои собствени дневници, от които DApp може да поиска да знае какво се е случило в миналото, вместо да се налага да създавате отделни логове.
Доверие: Потребителите ви могат да се доверят на вашия код, тъй като не само външния код (Javascript) е видим (чрез инструментите за проверка на браузъра), но може да се провери и логиката отдолу, че вашият код няма зад гърба си софтуер, който да открадне всичките ви средства.

Източник

Ние само надраскахме основите, има много за добавяне, но покрихме основите на най-важните теми.

One Reply to “Кратко ръководство за разбиране на основите на блокчейн и криптовалутите”

Leave a Reply