Изграждане на хибридни блокчейн/облачни приложения с Етериум, Гугъл Cloud и Chainlink

Приемането на протоколи и технологии на блокчейн може да бъде ускорено чрез интегриране с модерни интернет ресурси и обществени облачни услуги. В този блог пост ние описваме няколко приложения за правене на интернет-хоствани данни в неизменен обществен блокчейн: поставяне на BigQuery данни на верига с помощта на смарт договора на Chainlink oracle. Възможните приложения са безбройни, но ние сме фокусирали този пост върху няколко, които смятаме, че са от висока и непосредствена полза: пазари за прогнози, фючърсни договори и поверителност на транзакциите. Етериум и Гугъл влизат в едно високотехнологично партньорство.

Хибридни облачно-блокчейн приложеня

Блокчейн технологията се фокусира върху математическите усилия за създаване на споделен консенсус. Идеите бързо започнаха да разширяват този модел, за да позволят споразумения между страните, т.е. договори. Тази концепция за интелигентни договори е описана за първи път в статия от 1997 г. от компютърния учен Ник Сабо. Един ранен пример за записване на споразумения в блокове е популяризиран чрез проекти, като например „Цветни монети“ на блоковата верига на Биткойн.

Четете още: Кратко ръководство за разбиране на основите на блокчейн и криптовалутите

Интелигентните договори са вградени в източника на истинността на блокчейна и следователно са ефективно неизменни, тъй като са разположени в няколко блока. Това осигурява механизъм, който позволява на участниците да поемат крипто-икономически ресурси за споразумение с контрагент и да се доверят, че договорните условия ще се изпълняват автоматично и без да се изисква изпълнение от трета страна или арбитраж.

Но нищо от това не е насочено към фундаменталния въпрос: къде да получим променливите, с които се оценява договорът. Ако данните не са получени от наскоро добавени данни за веригата, се изисква надежден източник на външни данни. Такъв източник се нарича оракул.

Запознайте се с Койнбейз тук

Наскоро направихме обществено достъпни данни за Блокчейн, свободно достъпни в BigQuery чрез програмата за обществени данни на Google Cloud за осем различни криптовалути. В тази статия ще споменем тази работа като криптирани обществени масиви на Google. Можете да намерите повече подробности и мостри от тези набори от данни в GCP Marketplace. Този ресурс на база данни доведе до редица клиенти на GCP, които разработват бизнес процеси, базирани на автоматизиран анализ на индексираните данни за блокчейн, като споделяне на печалбата на SaaS, намаляване на злоупотребата с услуги чрез характеризиране на участниците в мрежата и използване на методи за статичен анализ за откриване на софтуерни уязвимости и злонамерен софтуер. Въпреки това, тези приложения споделят общ атрибут: всички те използват крипто-публичните масиви от данни като входни данни за бизнес процесите извън веригата.

За разлика от това, бизнес процесът, реализиран като интелигентен договор, се изпълнява по верига, а това е с ограничена полза, без да има достъп до внедрени вериги. За да затворим цикъла и да позволим двупосочна оперативна съвместимост, трябва не само да направим блокейн данните програмно достъпни за облачните услуги, но също така и облачните услуги, които са програмно достъпни по веригата за смарт договори.

Четете още: Visa се възражда с услуга за бизнес плащания, задвижвана от Блокчейн

По-долу ще покажем как конкретна интелигентна платформа за договори (Етериум) може да взаимодейства с нашето облачно хранилище за данни (BigQuery) чрез Oracle middleware (Chainlink). Това сглобяване на компоненти позволява на интелигентен договор да предприеме действия въз основа на данните, извлечени от заявката по веригата към интернет-хостваното хранилище за данни. Нашите примери обобщават модел на хибридни приложения на облак-блокчейн, в които интелигентните договори могат ефективно да делегират на облачните ресурси да извършват сложни операции. Ще разгледаме други примери за този модел в бъдещите публикации в блога.

Как го изградихме

На високо ниво Ethereum Dapps (т.е. приложения за интелигентни договори) изискват данни от Chainlink, което от своя страна извлича данни от уеб услуга, изградена с Google App Engine и BigQuery.

За извличане на данни от BigQuery, Dapp извиква договора за Chainlink oracle и включва плащане за параметризираната заявка за обслужване (например цената на газа в определена точка във времето). Един или повече възела на Chainlink слушат за тези повиквания и при появяване на такова, изпълнява исканата задача. Външните адаптери са ориентирани към услуги модули, които разширяват възможностите на възела Chainlink към удостоверени API, платежни портали и външни блокове. В този случай възелът на Chainlink взаимодейства с уеб-услугата на App Engine.

На GCP внедрихме уеб услуга с помощта на стандартната среда на App Engine. Избрахме App Engine заради неговия евтин, с висока мащабируемост модел за внедряване без сървър. App Engine извлича данни от BigQuery, където се намират публичните набори от данни за криптовалута. Данните, които сме предоставили, са от консервирани заявки, т.е. не позволяваме да се изискват произволни данни от BigQuery, а само резултатите от параметризирани заявки. По-конкретно, заявлението може да поиска средната цена на газа за (A) определен номер на блок Етериум, или (B) конкретна календарна дата.

Четете още: Ubisoft планира да използва Блокчейн технологията на Етериум

След успешен отговор от уеб услугата, възелът Chainlink извиква договора за Oracle на Chainlink с върнатите данни, което от своя страна извиква договора на Dapp и по този начин задейства изпълнението на специфичната за Dapp бизнес логика. Това е показано на фигурата по-долу.

Dapp-specific business logic
За подробности относно интегрирането на вашия Dapp, моля, вижте нашата документация за заявка на данни от BigQuery чрез Chainlink. Илюстративни запитвания към BigQuery могат да се видят за цената на газа по дата и по номер на блока.

Как да използваме оракула BigQuery Chainlink

В този раздел ще опишем как могат да бъдат създадени полезни приложения с помощта на Google Cloud и Chainlink.

Пример 1: Предварителни прогнози

Участниците в пазарите на прогнози предвиждат капитал, за да спекулират върху бъдещите събития като цяло. Една от областите, които представляват силен интерес, е коя платформа за смарт договори ще преобладава, защото, тъй като са мрежови екосистеми, тяхната стойност ще следва енергийния закон (т. е. победителя взема всичко). Има много различни мнения за това коя платформа ще успее, както и как успехът може да бъде количествено определен.

Запознайте се с Койнбейз тук

Чрез използването на крипто-публичните масиви от данни е възможно дори сложни прогнози като последните $ 500,000 залог за бъдещото състояние на Етериум да бъдат решени успешно по веригата. Документирахме също как разнообразието, обемът, актуалността и честотата на използване на Dapp могат да бъдат измерени чрез извличане на 1-, 7- и 30-дневна активност за конкретен Dapp.

Четете още: EY внедри блокчейн за вино сноби, за да потвърди автентичността на техните евтини вина

Тези показатели са познати като ежедневни, седмични и месечни активни потребители и често се използват от специалисти в областта на анализа на уеб сайтове и мобилни приложения за оценка на уебсайта и приложенията и успеха.

Случай 2: Хеджиране срещу риск от платформа на блокчейн

Децентрализираното финансово движение бързо придобива успех поради успешното му преосмисляне на съществуващата финансова система в блокови мрежи, които на техническа основа са по-надеждни и прозрачни от настоящите системи.

Първоначално финансови договори като фючърси и опции бяха разработени, за да позволят на предприятията да намалят/хеджират риска, свързан с критични за тяхната дейност ресурси. По подобен начин данните за верижната дейност, като например средните цени на газа, могат да се използват за създаване на прости финансови инструменти, които предоставят изплащания на техните притежатели в случаите, когато цените на газа се повишават прекалено. Други качества на блокова мрежа, напр. блокира време и / или минерална централизация, създават рискове, от които разработчиците на Дап искат да защитят себе си. Чрез въвеждането на висококачествени данни от крипто-публичните масиви от данни към финансови интелигентни договори експозицията на разработчиците на Dapp може да бъде намалена. Крайният резултат е повече иновации и ускорено приемане на Блокчейн.

Четете още: Блокчейн увеличава продажбите на продукти, сподели френския гигант за търговия на дребно Карфур

Документирахме как един интелигентен договор на Етериум може да взаимодейства с оракула на BigQuery, за да извлече данни за цените на газа в определен момент във времето. Въведохме също така опция за интелигентен договор, показващ как оракулът може да се използва за изпълнение на договор за обезпечени бъдещи цени на газта, което е критичен принос за функционирането на Dapp.

Използване Случай 3: Активиране на обявяването/разкриването през Ethereum чрез изпращане на подводни лодки

Едно от най-често споменаваните ограничения в Етериум е липсата на поверителност на транзакциите, създавайки способността на противниците да се възползват от изтичането на данни по веригата, за да използват потребителите на често използвани смарт договори. Това може да бъде под формата на предходни транзакции, включващи адреси с разпределен обмен (DEx). Както е описано в „За да потънем , изпрати ни в подводниците“, проблемът с фронталния пробег порази всички настоящи DExs и забавя напредъка на движението на децентрализираното финансиране, тъй като обменът е ключов компонент на много продукти/приложения на DeFi.

Чрез използването на подхода за подводници, интелигентните потребители на договора могат да увеличат поверителността на своите транзакции, като успешно избягват противниците, които искат да ги управляват, което прави DExs още по-полезни. Въпреки, че този подход е изключително полезен за спиране на злонамерено поведение, той също има свои собствени ограничения, ако е направено без оракул.

Четете още: Научени уроци при стартиране на блокчейн в Африка

Прилагането на подводница без оракул произвежда Блокчейн подуване. По-конкретно, виртуалната машина Етериум позволява на договор да вижда най-много 256 блока нагоре по веригата или приблизително един час. Този максимален обхват ограничава практическата полезност на подводните кораби, тъй като създава ненужно денормализиране, когато се изисква повторно предаване на данни. За разлика от това, чрез прилагане на подводни изпращания с оракул, подуването се елиминира, тъй като оперативният обхват се увеличава, за да включва всички исторически данни за веригата.

Заключение

Ние демонстрирахме как да използваме услугите на Chainlink, за да предоставим данни от крипто-публичните масиви с данни на BigQuery. Етериум интелигентни договори, позволяващи появата на нови бизнес-модели на веригата (случай на използване на прогнозирани пазари).

Същността на нашия подход е да търгуваме с малка латентност и режийни транзакции за потенциално голямо количество икономическа полезност. Като конкретен пример, обикновената подводница изпраща изискване за съхранение на веригата, което мащабира O (n) с блокове, добавени към Блокчейн, но може да бъде редуцирано до O (1), ако повикващият договор чака още два блока, за да извика BigQuery oracle.

Четете още: Иран внедрява национална Блокчейн платформа

Очакваме, че тази техника за оперативна съвместимост ще доведе разработчиците да създават хибридни приложения, които вземат най-доброто от това, което смарт платформите за договори и облачните платформи могат да предложат. Особено се интересуваме от предоставянето на ML услуги на платформата на Google Cloud (напр. API на AutoML и Извод).

Позволявайки позоваване на верижни данни, които са извън обхвата, ние подобряваме оперативната ефективност на платформата за интелигентни договори. В случая на подводни изпращания, потреблението на съхранение, което мащабира O (n) с височина на блока, се намалява до O (1), при разходите за допълнителна транзакционна латентност за взаимодействие с oracle договор.

Източник

Запознайте се с Койнбейз тук

2 Replies to “Изграждане на хибридни блокчейн/облачни приложения с Етериум, Гугъл Cloud и Chainlink

Leave a Reply