Защо стимулационният пакет от 3 трилиона долара на Джо Байдън може да добави гориво към ралито на Биткойн

Какво означава новият пакет, който включва повече директни изплащания към гражданите плюс големи разходи за инфраструктура, за Биткойн и пазарите като цяло?

Демократическата партия триумфира на изборите в щата Джорджия по-рано тази седмица, отнемайки контрола на Сената на САЩ от републиканците. Това означава, че, контролираната от демократите Камара на представителите сега има повече свобода да прилага своите икономически политики.

Анализаторите от UBS Bank вярват, че единният държавен законодател ще изглади пътя към повече фискални стимули. Според доклад на Axios, новоизбраният президент Джо Байдън обмисля двустранни стимулиращи мерки под формата на чекове за $ 2000 за американците и пакет от разходи за данъци и инфраструктура на стойност от 3 трилиона долара.

Очаква се новият фискален стимул да засили инфлацията, да отслаби щатския долар и да привлече повече купувачи за активи като Биткойн и злато.

Още през изминалата седмица Биткойн вече е сред 10-те най-ценни глобални активи.

Алекс Мелихов, главен изпълнителен директор и основател на Equilibrium и стабилната монета EOSDT, каза пред CoinDesk, че допълнителният стимул ще инжектира повече ликвидност на пазарите и вероятно ще стимулира по-нататъшно покачване на цените на биткойните.

Един от щатите вече се включи в суматохата на криптопазара, като Кметът на Маями „отворен за проучване“ за инвестиране на 1% от резервите на града в Биткойн.

Водещата криптовалута вече е на силен бичи пазар, благодарение на мерките за повишаване на инфлацията, приети от Федералния резерв и правителството на САЩ през последните 10 месеца за противодействие на кризата, предизвикана от коронавируса. Тези мерки подтикнаха институциите да търсят инвестиции, които предлагат хеджиране срещу инфлацията.

Цените на биткойните се повишиха от 10 000 долара до рекордните над 41 000 долара през последните четири месеца, като публично регистрирани компании като MicroStrategy купуват биткойни, за да запазят стойността на своите съкровищните си ​​резерви. Тази тенденция може да се ускори, както прогнозира JPMorgan, с допълнителния фискален стимул на Байдън и продължаващото облекчаване на Федералния резерв.

„Стимулът на Байдън може да добави допълнителен шок към цената на биткойн, но това е като да опиташ да бутнеш товарен влак“, каза Джехан Чу, управляващ партньор в базираната в Хонг Конг криптовалутна компания Kenetic Capital, пред CoinDesk.

Американската централна банка е малко вероятно да развие или намали скоро програмата си за покупка на активи на стойност 120 милиарда долара на месец и се ангажира да поддържа рекордно ниски лихвени проценти за известно време, след като инфлацията се повиши над целта си от 2%.

Очаква се инфлация

Пазарните нива на инфлацията започнаха да влияят на потенциалното стимулирано повишаване на ценовия натиск в икономиката. 10-годишният лихвен процент, който представя как пазарът на облигации предвижда дългосрочна инфлация, се повиши до 2,09% в четвъртък, най-високото ниво от над две години, според Федералния резерв на Сейнт Луис.

Биткойн до голяма степен имитира покачването на инфлационните очаквания през последните 10 месеца.

Доларовият индекс, който проследява стойността на зелената валута спрямо основните валути, също удължава своя спад през 2020 г. в очакване на допълнителни фискални стимули. Индексът падна до 33-месечно дъно от 89,21 по-рано тази седмица, докато златото, традиционно използвано за хеджиране срещу инфлацията, се повиши до двумесечни върхове от близо 1 960 долара за унция.

Наред с всичко това, биткойнът е спечелил над 40% от началото на годината, което е само преди осем дни. Криптовалутата постави още един нов рекорд с цена от 42 000 долара.

„Търговците търсят слабост в доларите, която би била свързана с по-нататъшното нарастване на биткойните“, каза Матю Диб, съосновател и главен оперативен директор на Stack Funds пред CoinDesk. „Спадът, ако има такъв, вероятно ще бъде краткотраен, като техническите индикатори предполагат цени, приближаващи се до пика на бичия пазар.“

„Крипто пазарът ще изяде [новия стимул на Байдън]“, каза той.

Източник

Leave a Reply