Българските Биткойн запаси надхвърлят златните резерви

За първи път в историята биткойн запасите на една държава са надминали златните ѝ резерви. Българските Биткойн запаси са повече, отколкото златото, притежавано от родината ни.

Смята се, че страната притежава повече от 200 000 биткоина. Те струват към момента около 2 млрд. долара. Златните резерви на страната от 40 тона струват само 1,8 млрд. долара.

Това е първият път, когато една държава има по-голяма стойност в биткойн, отколкото в златни резерви.

Четете още: Щатският долар е загубил 99.99% от стойността си спрямо Биткойн

Напомняме прессъобщение от май 2017 г. от Центъра за правоприлагане на Югоизточна Европа (SELEC). В него се казва: „Повече от 200 000 биткоини на стойност 500 милиона долара, са намерени от българските власти“.

С подкрепата на SELEC българските власти успешно приключиха съвместното разследване…

Запознайте се с Койнбейз тук

Организираната престъпна група се състои от български граждани. Използват се връзки в Бившата югославска република Македония, Гърция, Румъния и Република Сърбия.

Използваният начин на работа е бил набирането на корумпирани митнически служители във всички участващи страни с цел проникване на вирус в компютризираните системи на митниците. След като вирусът се инсталира от разстояние, нарушителите са успели да финализират различни превози. В системата на митниците се показва, че товарът вече е проверен и пропуснат.

Българските власти са претърсили повече от 100 адреса, заподозрени хора и превозни средства. Иззети са голямо количество пари, оборудване, устройства за комуникация, компютри, таблети, банкови документи и др.

Четете още: Цената на биткойна и златото ще се повиши след предстоящата глобална финансова криза, казва Макс Кейзер

Установено е, че членовете на организираната престъпна група са вложили средствата от тези незаконни дейности в биткоини. Около 200 000 от тях са открити във виртуалното пространство.

Като референция, стойността на един биткойн по време на акцията е 2354 USD. Нарушителите избират биткойн като начин на инвестиране/спестяване на парите, защото е доста трудно той да бъде проследяван.

Не се дават подробности за това как точно са били открити тези биткоини. Показани са само снимки на конфискувани парични средства. Правоохранителните органи споменават още „оборудване, устройства за комуникация, компютри, таблети“.

Запознайте се с Койнбейз тук

Какви точно устройства или оборудване не става ясно в съобщението, но докладите излязоха с много точен брой от 213 519 биткоина, струващи по това време около половин милиард долара.

При сегашната цена, тези биткоини са на стойност над 2 млрд. долара. Колкото до златни резерви, в момента България има 40 400 кг злато на стойност 1,8 млрд. долара.

Това означава, че Българските Биткойн запаси са по-ценни от златните резерви на страна за първи път в света. Правителството на България обаче изглежда малко резервирано по случая.

Биткоини? Какви Биткоини?

Месеци след горепосоченото прессъобщение на европейската правоприлагаща агенция, която заяви, че работи с български власти, международната криптообщественост и медии разбраха за историята за Българските Биткойн запаси.

По време на пика на криптовалутните цени през декември 2017 г. Coindesk съобщи, че българските власти са конфискували 200 000 биткоина.

„В отказа за предоставяне на обществена информация МВР пише, че исканите данни са конкретна информация от разследване на наказателно производство – дело по разследване на инвентарния разследващ отдел на разследващия прокурор”, каза информационната агенция Бивол още през ноември 2017 година.

Четете още: За криптовалутите и Против банките: Аз!

Точно ден след статия на Койндеск, в местен медиен доклад на Дневник се казва:

“Прокуратурата не е заловила биткойни по време на разследването на кибер-атаката срещу Агенция „Митници“ през ​​май. Това каза днес шефът на специалната прокуратура Иван Гешев. „

Всичко това стана много интересно, когато Бивол показа разочарованието си в първоаприлска шега, в която се казва, че биткоинът е бил продаден тайно, за да се плати за нови ескадрили за военновъздушни сили, а президентът ще даде награда както на себе си, така и на други служители.

Тогава Bitcoinist демонстрира своите изумителни възможности за разследване, като цитира горепосочената първоаприлска история в отговор на нашия собствен доклад.

Какво се случи в България?

Отдавна е установено, че реалността е по-вълнуваща от всяка фикция, която всеки мъж или жена може да си представи. Така че, какво точно се случи, не е много ясно.

В прессъобщението на Европейската правоохранителна агенция има много смело и много недвусмислено заглавие. В него се казва, че българските власти са открили повече от 200 000 биткоина.

Това съобщение за пресата все още стои и все още казва едно и също нещо, без никаква корекция или изясняване сега много години по-късно и дори след като получи много внимание.

Запознайте се с Койнбейз тук

Предполага се, че те все още стоят зад това, което казват. Това означава, че българската държава има тези биткоини, освен ако не може да докаже друго.

Изявлението на българската прокуратура, разбира се, е много незадоволително, защото не изяснява защо европейската правоприлагаща агенция заяви и продължава да твърди – като не прави корекция – че тези биткоини са открити.

Четете още: 4 големи причини защо цената на Биткойн вероятно няма да спре при 20 000 долара този път

Естествено отричане, разбира се, не е точно начинът, по който работят нещата, когато става въпрос за биткойн. Това е така, защото за малки суми биткойн може да бъде много личен, тъй като можете да преместите 1 BTC и никой не би могъл да разбере дали сте го дали на друг собственик или сте купили нещо.

Когато става дума за огромни суми обаче, не можете лесно да ги преместите, защото всеки може да види, че сте го направили и всеки може да установи, дали те са променили собствеността си – и в такъв случай – защо?

Запознайте се с Койнбейз тук

Публичният регистър на биткойн за личната неприкосновеност на хората и прозрачност за управляващите, богатите и всички останали е достъпен за всеки.

Другото качество на биткойна е, че можете да следите движението му от началото на крипто времето. Така че, ако има някакво злонамерено поведение – и България е сравнително прилична европейска държава, която се издига като технологичен център по някакъв начин – тогава може да стане доказуемо в блокчейн веригата.

Това е така, защото оставя следи, вечно проследяеми и анализирани от всеки. Така че ние се съмняваме, че народните избранници там ще плячкосат това, което в много отношения е най-глобално прозрачната книга, когато става въпрос за значителни суми.

Четете още: Как да купя Биткойн?

Вместо това вероятно е така, както каза МВР – съдебни дела, съдебни преследвания, разследвания и т.н. Затова те, може би съвсем правилно, са избрали да не говорят за най-големите си притежания в историята.

Въпреки това, докато задоволително изяснят защо европейската правоприлагаща агенция е казала това, което е казала, или покаже на блокчейна точно какво се е случило, логично ние и всички останали ще трябва да заключим, че българското правителство има тези монети и, за първи път в света, Българските Биткойн запаси струват повече от целия златен резерв на държавата.

Източник

Запознайте се с Койнбейз тук

3 Replies to “Българските Биткойн запаси надхвърлят златните резерви

Leave a Reply