Щатският долар е загубил 99.99% от стойността си спрямо Биткойн

Цената на най-голямата в света криптовалута се е повишила с почти 170 000% през последните седем години, което е причинило загубата на Щатският долар от близо 99,99% от стойността си спрямо BTC. Тенденцията е изненадващо подобна на поведението на германската Марка по време на хиперинфлацията през 1920-те години.

Ценовата траектория на Биткойн прилича много на старата немска златна марка

Новостта на крипто-пазара направи предвиждането на нейното бъдеще привидно невъзможно. Много анализатори се опитаха да сравнят волатилността на крипто-активите, особено Биткойн, с тези на традиционните пазари като акции и облигации, но никога не успяха да намерят корелация, която би обяснила траекторията на монетите.

Четете още: Експерт: Биткойн е алтернатива, щатският долар е балон

Въпреки това, наскоро публикувана таблица с данни намери невероятни прилики между Биткойн и отдавна изоставената валута на Ваймарската република – Papiermark. Според анализатор на криптовалута planB, цената на долара спрямо BTC е намаляла с 99,99% от 2011 г. насам.

Графиката сравнява връзката между Биткойн и USD с връзката между германската Papiermark и неговия предшественик Goldmark. Въведен в германската империя през 1873 г., Goldmark е бил на златен стандарт, докато е заменен с Papiermark през 1914 година.

Избухването на Първата световна война прекъсна връзката между Goldmark и златото, което води до преминаването към хартиена валута. В резултат Papiermark стана символ на хиперинфлацията от 20-те години.

Стойността на долара спрямо BTC следва траекторията на Papiermark

Графиката на PlanB показа, че представянето на Биткойн спрямо щатския долар през последните осем години изглежда невероятно подобно на последните пет години на девалвацията на Papiermark. Според таблицата, една Papiermark е приблизително равна на Goldmark в началото на 1918. До 1923, обаче, един Goldmark е на стойност един трилион Papiermarks.

Запознайте се с Койнбейз тук

Анализаторът сравнява събитията със съвременното количествено облекчаване, политика, при която централните банки увеличават паричното предлагане чрез закупуване на държавни облигации или други финансови активи.

Докато много експерти са разделени по въпроса дали Биткойн би могъл да замени златото като основен запас от ценности, криптовалутите се използват широко в страни, борещи се с хиперинфлация. Нещо повече, въпросите за мащабируемостта на Биткойн накараха мнозина да поставят под въпрос нейната употреба като универсална платежна система. Други обаче твърдят, че неговата разпознаваемост и пазарна капитализация ще й дадат ключово място в бъдещата икономика.

Четете още: Пропадайки, турската лира ще подтикне инвеститорите към Биткойн, казва Макс Кейзер

Брендън Блумер, главен изпълнителен директор на Block.one, твърди, че способността на Биткой да бъде запас от стойност ще премахне всяка необходимост от мащабиране и нарече криптовалута „Злато 2.0“.

Биткоин, който понастоящем е на първо място по пазарна капитализация, е намалял с 2.31% през последните 24 часа. BTC има пазарна капитализация от $ 151.17B с 24-часов обем от $ 23.87B.

Източник

Запознайте се с Койнбейз тук

One Reply to “Щатският долар е загубил 99.99% от стойността си спрямо Биткойн”

Leave a Reply