Щатите повдигат обвинения на „копач“ от Сингапур откраднал изчислителна сила на стойност 5 милиона долара

Американски прокурори са повдигнали официално обвинение на мъж от Сингапур. Той е обвинен в кражбата на самоличност, за да може незаконно да ползва изчислителна сила от Amazon Web Services, за да копае криптовалути.

Обвинението срещу Ho Jun Jia, повдигнато на 1 октомври, е за измама и кражба на самоличност.

Според обвинителния акт, от октомври 2017 до февруари 2018, Ho Jun Jia — който ползва и псевдонимите “Matthew Ho,” “Prefinity” и “Ethereum Vendor” — си е присвоил няколко самоличности и няколко профила, които включват и данните на разработчик на игри, базиран в Лос Анджелис.

После обвиняемият, посредством социално инженерство, си осигурява достъп до огромен изчислителен капацитет предоставен от Amazon Web Services (AWS). Обвинителите твърдят, че заподозреният незаконно е ползвал виртуални машини за да копае криптовалути- Bitcoin, Litecoin и Etherium.

Четете още: Откраднаха Биткойн банкомат в САЩ

Ползваният от Ho изчислителен ресурс възлиза на повече от 5 милиона щатски долара. В определен момент, той дори в бил най-големият ползвател на AWS данни. Някои от онлайн изчислителните услуги са били платени от счетоводството на разработчикът на игри от Калифорния преди измамата да бъде засечена.

Според обвинителите, Но е откраднал самоличността на мъж от Тексас както и на индийски бизнесмен, за да ползва виртуални машини на AWS и Google Cloud.

Полицията го арестува през септември месец. Когато започне делото му, което ще се разглежда от съдът на западен Сиатъл, той може да бъде екстрадиран.

Източник

Leave a Reply