Централните банки могат да прокарат DeFi в мейнстрийма: Служител на Швейцарската национална банка

Според служител на Швейцарската национална банка комбинацията от централизация и децентрализация е перфектната комбинация за развитието на криптовалутите и DeFi.

Според служител на швейцарската централна банка цифровите валути на централните банки (CBDC) могат да работят добре с децентрализираното финансиране (DeFi) и имат голям потенциал да стимулират приемането на DeFi.

Според Томас Мозер, член на управителния съвет на Швейцарската национална банка (SNB), сред многото различни видове цифрови валути именно CBDC може да осигури по-голяма стабилност и по-ниски рискове за развитието на DeFi.

За да се разраства, DeFi се нуждае от стабилни пари, поради което бяха изобретени стабилните монети, а те явно помогнаха на DeFi да стане по-популярна, каза Мозер пред Cointelegraph.

Въпреки че са полярни противоположности, централизацията и децентрализацията при цифровите валути всъщност могат да работят заедно, тъй като централизацията не е лоша за DeFi, твърди Мозер. Той отбеляза, че основните стабилни монети като Tether (USDT) и USD Coin (USDC) са най-широко използваните стабилни монети в DeFi, като и двете са централизирани.

„Следователно „нещо централизирано“ вече е помогнало доста на DeFi“, заяви служителят на SNB.

За разлика от Tether или Circle, CBDC ще носи по-ниски рискове за DeFi, отколкото откупуваемият stablecoin, тъй като парите на централната банка „не носят риск от контрагента“, казва Мозер. „Централната банка не може да фалира, тъй като тя емитира неизменими пари“, добави той.

Други видове цифрови валути, включително криптовалути като биткойн (BTC) или етер (ETH), също са невъзстановими, което не предполага риск от контрагента. Тяхната цена обаче не е достатъчно стабилна, за да поддържа устойчив растеж на DeFi, отбеляза служителят.

„Алгоритмичните стабилни монети също не биха били свързани с риск от контрагента, но досега не сме виждали успешни алгоритмични стабилни монети“, каза Мозер, визирайки срива на TerraUSD (UST) през май 2022 г. „Един CBDC би могъл да осигури по-голяма стабилност и по-ниски рискове от стабилните монети“, добави служителят.

Забележките на Мозер дойдоха малко след като на 26 септември SNB и блокчейн фирмата Cypherium публикуваха съвместен документ за блокчейн технологията и CBDC. В проучването се стига до заключението, че CBDC могат да послужат като полезен инструмент за стабилизиране на криптовалутната икономика, включително на сектора на DeFi.

Документът споменава по-специално неотдавнашните забележки на управителя на Banque de France Франсоа Вилерой дьо Гало, който твърди, че CBDC „не е за големия брат на централните банки, който заплашва свободния свят на децентрализираните финанси“. Той подчерта, че CBDC по-скоро ще бъде за „предоставяне на допълнителни инструменти, които да помогнат за успешното и устойчиво развитие на DeFi“.

Главният изпълнителен директор на Cypherum Sky Guo изрази увереност, че комбинацията от технологиите DeFi и CBDC е „предопределена да се случи“, заявявайки:

„DeFi е напълно автоматичен и може да освободи CBDC от човешките ограничения. С CBDC, използван в DeFi, можем да очакваме стотици и трилиони долари ликвидност, внесени на този пазар, големи институции, които ще навлязат в това пространство, и реални активи, които ще се движат по веригата.“

Проучването на SNB не е първият случай, в който централна банка се замисля за възможните взаимодействия между ЦБКД и DeFi. През април 2022 г. служители на централната банка обсъдиха потенциалното взаимодействие между пазарите, базирани на DeFi, и CBDC на конференция, организирана съвместно от Центъра за иновации на Банката за международни разплащания и SNB.

Както вече беше съобщено, широката общественост до голяма степен се противопоставя на идеята за CBDC поради свързаната с нея липса на неприкосновеност на личния живот, като мнозина наричат такива проекти „робски монети“. Остава да се види дали централните банки наистина са готови да допринесат за приемането на DeFi, тъй като светът все още не е видял твърде голяма подкрепа за криптовалутите от страна на централните банки.

Както вече беше съобщено, широката общественост до голяма степен се противопоставя на идеята за CBDC поради свързаната с нея липса на неприкосновеност на личния живот, като мнозина наричат такива проекти „робски монети“. Остава да се види дали централните банки наистина са готови да допринесат за приемането на DeFi, тъй като светът все още не е видял твърде голяма подкрепа за криптовалутите от страна на централните банки.

Новината идва на фона на това, че големите европейски банки продължават да тестват трансгранични плащания на дребно и парични преводи с CBDC. На 28 септември шведската, норвежката и израелската централна банка обявиха друг проект за тестване на международни плащания в CBDC.

Източник: https://cointelegraph.com/news/central-banks-can-push-defi-into-mainstream-swiss-national-bank-official

Leave a Reply