Централната банка на Япония: Пускането на криптовалута от централната банка би означавало край на средствата в брой

Според служител на Японската централна банка, тя не би ползвала дигитална валута. Според него пускането на криптовалута от централната банка означава, че страната може да трябва да се откаже от парите в брой.

По сведения на агенция Ройтерс, в петък заместник-управителят на Японската централна банка, Масайоши Амамия (Masayoshi Amamiya), е изказал съмненията си относно идеята, че дигитални валути пуснати от централните банки могат да направят политиката им на отрицателни лихви по-ефективна.

Нещата се свеждат до това, че ако Японската централна банка пусне дигитални йени и въведе отрицателна основна лихва, гражданите и бизнесът биха били таксувани за това, че държат тази дигитална валута. В такъв случай, всеки който има дигитални пари ще се откаже от тях и ще предпочете пари в брой.

Четете още: Биткойн изпреварва търсенето на акции

Заключението на г-н Амамия е:

За да се премине номиналния нулев праг, централните банки ще трябва да премахнат средствата в брой. Премахването на парите в брой би довело да разплащателна инфраструктура, която не би удовлетворила обществеността и затова никоя централна банка не би го направила.

През април 2018 г. г-н Амамия заяви, че Японската централна банка няма намерение да пуска дигитална валута, която да се ползва директно от потребителите, защото това може да урони съществуващата двупластова система и да се отрази на финансовата стабилност.

В момента, централните банки позволят достъп само на определени агенти, тези които предлагат частно банкиране, примерно, и които работят с потребителите директно на последващо ниво. Пускането на криптовалута обезпечена от централната банка би променило системата без да има гаранции за нейната финансова стабилност, е доводът изтъкнат от г-н Амамия.

Източник

Leave a Reply