Цената на Биткойн расте ли твърде бързо? Ще свърши ли както 2017?

Безопасно е да се каже, че досега през 2019 г. Биткойн има звездна година. Цената се увеличи повече от два пъти и е нараснала със 137% спрямо година по-рано. С повечето от печалбите, постигнати през последните два месеца, може би е разумно да се запитаме дали нещата ще свършат така, както след параболичния скок в края на 2017 година. Цената на Биткойн расте ли твърде бързо?

Цената на биткойна и движението през 2019 година

След продължителния мечи пазар от 2018 г., тази година се оказа особено добра за Биткойн. Водещата криптовалута по отношение на пазарната капитализация отбеляза сериозни печалби от около 137% от 1 януари 2019 година.

Bitcoin Price 2019
Графика на BTC. Източник: CoinGecko

Повечето от тези печалби обаче бяха направени през последните три месеца. Първата забележителна крачка беше в началото на април, когато Биткойн нарасна от около $ 4,100 до $ 5,100 за по-малко от няколко часа. Цената продължи да се движи нагоре, нарушавайки важното ниво на съпротива от $ 6,000 без забележими затруднения. По-важното е, че тя успя да остане над нивото, което се счита за крайната зона за подкрепа на 2018 г., което се разглежда като знак за допълнителна сила (силната подкрепа стана силна съпротива).

Четете още: Цената на Биткойна надмина 8 900 долара, достигна нивата от март 2018 година

Месец май видя забележителни печалби за Биткойн. До днес цената се е увеличила с повече от 64% само през май, а все още ни остават няколко дни.

Вчера, 26 май, видяхме още един впечатляващ скок, където Биткойн нарасна с още 9%, достигайки сегашната си цена от около $ 8,800, след като докосна почти 9000 $ на борсата в BitMEX, като постави въпроса дали $ 9,000 е следващата ценова цел.

Подобно на цената на Биткойн през 2017 г.?

Сегашната картина на движението на цената на Биткойн напомня доста за това, което се случи в края на 2017 г. – началото на 2018 г. Тогава годината започна с търговията на около 1000 долара, а до края на май беше в удобния диапазон от около $ 2300. Интересното е, че това представлява увеличение от около 130% – почти точния брой, който виждаме досега през 2019 година.

Източник: CoinGecko

От там цената започна да се движи нагоре само с малки корекции тук и там. Всички знаем как приключи: Биткойн достигна астрономическа стойност от около $ 20,000 към края на декември, което накара целия свят да обърне погледа си към него.

Четете още: България залага на Биткойн, притежава над 200 000 BTC в резерв

Това, което последва, обаче е повече или по-малко обезпокоително. 2018 г. беше година на продължителен мечи пазар, където всички печалби от предходната година бяха заличени. Биткойн се срина до годишен минимум от около $ 3,100, което представлява спад от приблизително 85%. Целият пазар пострада, а пазарната капитализация спадна от над 800 милиарда долара до около 100 милиарда долара. Това повдига въпроса дали историята ще се повтори.

Ако погледнем по-отблизо, можем да видим, че някои постепенни промени и различия могат да попречат на това да се случи.

Запознайте се с Койнбейз тук

Какво е различно за Bitcoin през 2019 г.?

На първо място, ние сме малко по-малко от година преди едно от най-важните предстоящи събития за водещата в света криптовалута. Смята се, че разполовяването на Биткойн ще се случи през май 2020 г.

След като това се случи, наградата, която получават миньорите за добавяне на блокове в мрежата на Биткойн, ще бъде намалена наполовина. Това ще намали общото предлагане на валутата. От 12.5 BTC за блок, които получават сега, те ще започнат да получават 6.25 BTC. Основните икономически принципи предполагат, че ако търсенето на биткойн остане същото или е по-високо, докато предлагането е намалено, цената трябва да се повиши. Освен това се оказва, че ефектът от разполовяването започва да влияе положително на цената му приблизително около година преди да се осъществи.

Четете още: Биткойн може да се справи „наистина, наистина добре“ при финансова криза

Освен това можем да видим, че институционалният интерес към пазара започва да нараства. Fidelity, една от водещите инвестиционни компании, вече потвърди, че е в последната фаза на тестване на своята платформа за търговия с Биткойн.

Баккт, дългоочакваната Биткойн фючърсна платформа на Интерконтиненталната борса (ICE), също обяви, че ще въведе тестване на потребителското приемане през юли, разкривайки два вида фючърсни контракти на BTC.

Нещо повече, изглежда, че Биткойн и другите криптовалути се приемат по-широко в сравнение с 2017 г. Както Cryptopotato съобщи по-рано през май, масовият гигант AT&T също започна да приема Bitkojn за сметки чрез BitPay. Това е само един от многото примери.

Наистина, изглежда, че нещата са доста различни по това време. Важно е също така да се отбележи, че исторически, следвайки мечия пазар, Биткойн винаги е успявал да се издигне над предишните си високи стойности. От друга страна, всеки актив, който произвежда силни параболични движения в едната страна, трябва да види корекции по пътя си. Това е основата на търговията, но не само за крипто-търговията.

Източник

Следете темата във форума ни тук

Запознайте се с Койнбейз тук

Leave a Reply