Хората вярват повече на банките отколкото на Фейсбук

Икономическите сили, начело с Федерален резерв на САЩ, се озъбиха на Фейсбук. Причината е Libra, дигитална валута, която може да измени световните икономически политики както може да измени и балансът на силите във виртуалната икономика. Álex Casas, който е блокчейн специалист и работи по проекти като Shelpin и León Blockchain HUB отговаря на въпроси за технологичното значение на Libra.

Изненадахте ли се, че компания като Фейсбук се приготвя да пусне виртуална монета, нещо, което в същността си е проява на протест срещу установената система?
Логично беше да се случи. В момент, в който първичното предлагане на виртуални монети (ICO) е във възход, от 2017 г. се говореше, че големите технологични компании спят, но те всъщност са тайно са се подготвяли. Libra е първата проява, но съм сигурен, че и Google и Amazon ще направят нещо подобно; особено в случая на Amazon, е доста логично да пуснат своя собствена дигитална валута

Четете още: Tether пуска стейбълкойн обезпечен в юани депозирани в белгийска банка

Вярвате ли, че [Libra] може да промени еволюцията на блокчейн технологията, на биткойн?
Смятам, че след като толкова шум се вдигна, сега настъпва историческият момент. Войната за контрол над парите между държавите и големите корпорации е вече започнала. Всъщност, Фейсбук все повече играе ролята на държава, когато закрива профили за „непристойно поведение.“ И за банките това може да се окаже проблем. Криптовалутната офанзива вече не е нещо, което правят някакви си луди кибер-пънкари.

След като планът за пускане на Libra беше официално обявен, пазарната стойност на биткойна се покачи. Не са ли конкуренти?
Libra е повече заплаха за съществуващата парична система отколкото за биткойн. Libra, по своеобразен начин, легитимира съществуването на биткойн.

Какви са основните разлики между Libra и биткойн?
На биткойн не му трябват разрешителни и не подлежи на цензура, а пък Фейсбук може да ти конфискува парите. Потребителите са тези, които контролират биткойн; консорциум, който е базиран в Швейцария, от който Фейсбук твърди, че е само част, контролира Libra. От техническа гледна точка, Libra е това, което се нарича стейбълкойн- има някакви финансови авоари, които обезпечават монетата и генерира приход. Не алгоритми стабилизират пазарната стойност на Libra, както е при други стейбълкойни.

Libra ще успее ли да се задържи, според вас?
Хората не вярват много на банките, но още по-малко вярват на Фейсбук. И, въпреки това, мисля, че хората са склонни да боравят с дигитални пари. Разликата е, че няма обвързване, както е с банката, а само симбиоза.

Източник

Leave a Reply