Хедж фонд прогнозира цена на Биткойн от 115 000 щ.д. и залезът на „спекулативните“ алткойни

Анализаторите казват, че нарастващото доминиране на Биткойн и Етер на крипто пазара са сигнали, че настоящият бичи пазар е драстично различен от последния.

Нови данни от Pantera Capital, инвестиционна компания и хедж фонд показват, че текущото ценово действие на Биткойн (BTC) следи отблизо траекторията на модела за следване на акциите и анализаторите на компанията смятат, че BTC ще достигне $ 115,212 до 1 август.

Параболичното рали на Биткойн може да е поставило цената малко по-напред от прогнозата на модела и корекцията от 28% тази седмица изпрати временни притеснения по целия пазар, но острите корекции и кратките периоди на консолидация са характерни за бичите пазари.

Проекция на халвинга и запаса към потока. Източник: Pantera Capital

Моделът се фокусира над въздействието върху цената на Биткойн след разполовяването, което намалява количеството биткойни, добити от всеки блок, и се случва на всеки 4 години.

Според модела въздействието от намаляването на предлагането на Биткойн се появява приблизително 6 месеца по-късно. При разполовяването на 11 май 2020 г., цената беше около $ 8 000, а 6 месеца по-късно BTC се търгуваше над $ 15 000 и беше на прага да влезе в параболичното рали, довело до нова рекордна цена за всички времена.

Движение на цената на Биткойн след разполовяването. Източник: Halving Tracker

Графиката по-горе показва напредъка на цената на Биткойн в дните след всяко разполовяване. Подобен модел се разви последните два пъти, като различен беше само периода от време. Настоящото представяне на BTC изглежда е подобно на циклите на пазара през 2016 г., като има потенциал да доведе до цена на Биткойн между 300 000 и 400 000 щатски долара около 450 дни след последното разполовяване или приблизително – около 4 август.

Признаци за зреещ пазар

Друга съществена разлика между това рали и 2017 г. е свързана с общия пазарен състав и къде се намира стойността. По-голямата част от стойността на настоящия пазар се консолидира в Биткойн и Етер (ETH), тъй като институционалните инвеститори досега избират най-утвърдените вериги, за да получат експозиция към сектора на криптовалутите.

Анди Йе, директор на публичната политика за Visa в Китай посочи това развитие в отговор в Туитър на доклада на Pantera:

„Това рали е различно. Масивно преминаване от високоспекулативни, нефункциониращи токени през 2017 г. към #Bitcoin и #Ethereum днес, според PanteraCapital. „

Концентрация на пазара на криптовалута. Източник: Pantera Capital

Както е показано на графиката по-горе, Биткойн и Етериум имат 86% от стойността. Останалите 5000 криптовалути имат 14%. Докато BTC достигаше връх в края на 2017 г., двете най-добри монети имаха общо 52% от стойността, което показва, че BTC и ETH са консолидирали пазарния си дял през последните три години.

Възможните причини за тази промяна във фондовете включват институционални пари, фокусирани върху Биткойн като входна точка на пазара на криптовалути поради неговата мрежова сигурност и огромна инфраструктура за добив, както и процъфтяващата децентрализирана финансова екосистема, която е изградена предимно в мрежата на Етериум.

Внимание – Grayscale купи 18 пъти добива на Биткойн за един ден

Тъй като екосистемата ДеДи продължава да расте, тя също ще привлече вниманието на институциите, като допълнително ще повиши цената на Етер, тъй като е необходимо да взаимодейства с всички интелигентни договори и платформи ДеФи в мрежата Етериум.

Данните от defipulse показват, че общата стойност, заключена в ДеФи сега възлиза на 29,98 млрд. долара.

Обща стойност, заключена в ДеФи. Източник: Defi Pulse

С нарастването на общата стойност нараства и стойността на най-добрите монети в екосистемата, включително AAVE и Synthetix (SNX). Обемът на търговията на най-децентрализираните борси, като Uniswap и SushiSwap, продължава да расте, като данните от Dune Analytics показват, че комбинираният седмичен обем на DEX наскоро надмина 13 млрд. долара.

Седмичен обем на DEX. Източник: Dune Analytics

Институционалният приток към Биткойн може да предизвика нов алткойн сезон

Докато понастоящем Биткойн и Етериум държат 86% от пазарната стойност на криптовалутата, миналите пазарни цикли биха показали възможния поток на средства от най-добрите криптовалути и в обещаващи нови проекти. Тази динамика накара анализатори като Раул Пал да предположат, че след звездното рали на Биткойн и Етер, „следващата спирка ще бъдат алтернативи с по-висок риск“.

Медиите също съобщават, че според слуховете Goldman Sachs се готви да предложи услуги за попечителство за криптовалути, което може да постави началото на следващия цикъл за Биткойн. Постоянният приток на пари от институционалната класа може да бъде катализаторът, който вдига цената на биткойните и я поддържа в съответствие с прогнозите на модела на запас-поток.

Източник

Leave a Reply