Фейсбук изгражда криптовалутна платежна система

Уол Стрийт Джърнал (УСД) съобщава, че Фейсбук наистина изгражда криптовалутна платежна система. Това потвърждава множеството слухове, че гигантът планира набег в пространството на Блокчейн и Криптовалутите.

Проектът с кодово име Project Libra показва, че Фейсбук изгражда стейбълкойн, подкрепен от фиатни пари, и че набира „десетки финансови фирми и онлайн търговци“, които да поддържат крипто-екосистемата.

Широко разпространено бе мнението, че Фейсбук работи по някаква крипто-свързана инициатива. Бяха открити сродни обяви за работа и източници, близки до компанията са потвърдили, че това се случва. Паричните преводи изглежда са една от целевите области за Фейсбук.

Новият доклад на УСД предоставя допълнителен набор от интересни подробности. Наскоро беше съобщено, че Фейсбук се стреми да набере 1 млрд. долара от инвеститори, което докладът потвърждава. Изглежда, че парите ще отидат за поддръжката на нейната криптовалутна платежна система. Тя ще бъде направена, за да се избегнат таксите, свързани с кредитните карти, както и да се избегне нестабилността на алткоините. Фейсбук може също така да свърже токена с основния си механизъм за реклами, като възнаграждава потребителите за гледане на реклами.

В доклада се посочва че Фейсбук се опитва да отиде само отвъд пазара на паричните преводи. Въвеждането на криптовалута в платформа като Фейсбук може да предвещава нова фаза на пазара, тъй като ФБ, заедно с Instagram и WhatsApp, притежава потребителска база от около 2,5 милиарда души.

Съоснователят на Morgan Creek, Антъни Помплиано, заяви, че Фейсбук ще изгради „най-използвания продукт в криптосвета“ и със сигурност има много хора, които смятат, че навлизането на Фейсбук ще спомогне за масовото приемане на криптовалутите.

По-рано беше съобщено, че криптовалутата на Фейсбук се очаква да се появи през първата половина на 2019 година.

Източник